Zelf clubs testen op de Holland Golf Show (1)

Elke maand testen wij nieuw equipment voor je, maar er gaat natuurlijk niets boven zelf clubs proberen. Dat kan uitgebreid tijdens de Holland Golf Show. Hier een eerste greep uit het nieuwe materiaal waarmee je kunt slaan.

Zelf clubs testen op de Holland Golf Show (1)

Bestel hier je kaarten voor de Holland Golf Show die van 22 tot en met 24 maart plaatsvindt in Houten.

Stabieler dan ooit

Ping staat bekend om zijn vergevingsgezinde clubs en heeft dit seizoen met de G430 Max 10K-driver zelfs de magische grens van 10.000 g/cm2 MOI overschreden. MOI staat voor moment of inertia of traagheidsmoment, en geeft aan hoe stabiel iets is. In gewone taal: als je de bal boven, onder of naast de sweetspot raakt (wat wij toch vaak doen), dan blijft deze driver nog steeds stabiel. Je verliest hierdoor minder lengte en de bal vliegt rechter. Makkelijker wordt het niet.

Maar ook de betere golfer wordt niet vergeten, getuige de prachtige Blueprint S en T. Deze compacte ijzers zijn niet gegoten – zoals we van Ping gewend zijn – maar gesmeed (forged), wat een zacht en solide gevoel geeft. Probeer zelf of deze clubs jouw meer consistentie bieden.

Een clubblad van 60 laagjes koolstofvezel

TaylorMade heeft eveneens een extreem vergevingsgezinde driver met 10.000 MOI in elkaar weten te puzzelen. Dat is gelukt door het gebruik van lichtgewicht materialen en een platter, meer uitgerekt profiel dan bij zijn voorganger. Bij de Qi10-driver zien we het carbon clubblad terug – gemaakt van zestig laagjes extreem dun koolstofvezel – maar dan blauw in plaats van rood. Het geluid bij impact is gedempter dan bij een clubblad van titanium.

Ook bij de Qi game improvement-ijzers staan vergevingsgezindheid en lengte centraal. Heb je last van een slice, dan moet je ze zeker proberen, want ze zijn uitgerust met een draw-bias en flink wat offset. Er worden verschillende materialen en designs gebruikt om de balvlucht voor elk ijzer te optimaliseren. Zo slaan de lange ijzers makkelijker en heb je met de korte ijzers meer controle om de vlag aan te vallen.

De AI-computer heeft overuren gemaakt

Callaway heeft de zelflerende AI-computer weer overuren laten maken. 50.000 prototypes voor een driverclubblad produceren en testen kan natuurlijk niet, maar een computer kan wel berekenen wat het optimale design is. De Paradym Ai Smoke-driver is volgens de makers 'sweeter from every spot'. Ofwel: waar je de bal ook op het clubblad raakt, je ziet nauwelijks verschil in lengte en richting. Dat is handig.

De Smoke-lijn kent ook fairway woods, hybrides en ijzers. De laatste zijn een slag groter dan we van Callaway gewend zijn, terwijl de toplijn juist dunner is geworden. Het levert een van de aantrekkelijkste game-improvers van de laatste jaren op. En omdat de AI-computer zich ook hier met het clubblad heeft bemoeid, zijn de Ai Smoke-ijzers ook nog eens zeer vergevingsgezind.