Getest: slaat de Ping G430 10K echt zo makkelijk?

Is een moment of inertia van boven de 10.000 echt de heilige graal? Ping heeft een grote naam op het gebied van vergevingsgezindheid en dit zou hun meest stabiele driver ooit zijn. Tijd voor een test.

Getest: slaat de Ping G430 10K echt zo makkelijk?

Ping zegt: 'De G430 Max 10K heeft veel eigenschappen van de G430 Max, maar dan met een groter profiel, een gefixeerd zoolgewicht en een kroon van koolstoffiber. Dit resulteert in de meest vergevingsgezinde driver die Ping ooit maakte.

De 10K in de naam geeft aan dat de combinatie van het verticale en horizontale moment-of-inertia (MOI) boven de 10.000 g/cm2 komt. Ofwel: de driver draait minder snel open of dicht als je de bal naast, boven of onder de sweetspot raakt. Het resultaat is een rechtere balvlucht en dus meer lengte, want rechte ballen vliegen verder.

Die extra vergevingsgezindheid is gevonden door de maximaal toegestane afmetingen op te zoeken (zowel hiel-teen als voor-achter), en laag en achter in het clubhoofd een zwaarder gewicht van 28 gram te plaatsen (bij de Max is dit 25 gram). Dit kon doordat met de nieuwe kroon van carbon vijf gram gewicht werd bespaard.

Het clubblad is wat ondieper en dunner geworden, en die grotere flexibiliteit levert meer balsnelheid op. Daarnaast houden variaties in de ronding van het clubblad de spin op peil – waar je de bal ook raakt. Deze 'spinsistency' zorgt voor meer consistentie in de balvlucht.'

Prijs: € 725

Golfers Magazine zegt: 'Met de vergevingsgezinde G430 Max, de laag spinnende LST en een drawmodel (SFT) komt de uitbreiding van de huidige driverfamilie van Ping als een verrassing. Tot je 'm probeert. De 10K is extreem stabiel, maar genereert ook weinig spin, waarmee hij de eigenschappen van de Max en de LST combineert. Een knap staaltje design, want een laag en diep zwaartepunt resulteert in principe juist in meer spin.

Het maakt de nieuweling zowel geschikt voor golfers die vaak de sweetspot missen en met hun driver een enigszins neerwaartse invalshoek hebben (met extra spin tot gevolg), als voor spelers met een hoge swingsnelheid. We zullen 'm dus zowel bij clubgolfers als op de tour gaan tegenkomen.

De G430 Max 10K is inderdaad fors, maar hij staat prachtig haaks achter de bal, wat veel golfers vertrouwen zal geven om voluit te swingen. En dat kan ook, want zoals we van Ping mogen verwachten, is dit een uiterst solide driver – qua gevoel, geluid én prestaties.

Welke van de vier Ping-drivers het best bij jouw swing past, moet je uitzoeken tijdens een fittingsessie, maar het kan zomaar deze vriendelijke reus zijn. Rechte ballen met weinig spin vliegen namelijk een heel eind.'