Jan van Merwijk nieuwe directeur NGF

Jan van Merwijk, nu nog Algemeen Directeur van Stadion Feijenoord, is vanaf 15 mei Algemeen Directeur Sport van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie.

Jan van Merwijk

De 59-jarige Van Merwijk maakt vanaf volgende maand bij de NGF deel uit van een dubbele Algemene Directie, samen met Danielle Wallet. Zij heeft als Algemeen Directeur Bedrijfsvoering marketing en communicatie, redactie en content, support, CT, HR, financiën en sponsoring in haar portefeuille.

Jan van Merwijk wordt verantwoordelijk voor sportparticipatie, topgolf, competitie, wedstrijden, duurzaam golf, Handicap en Regels en evenementen. Dat meldde de NGF op ngf.nl.

De benoeming en de herschikking waren noodzakelijk nadat Jeroen Stevens eind vorig jaar ontslag nam als directeur tijdens een tumultueuze periode waarin een onderzoek naar hem en bondscoach Maarten Lafeber centraal stond. Het contract met Lafeber werd vanwege een ‘ongewenste communicatiestijl’ niet verlengd.

Stevens werd in het onderzoek vrijgepleit, zei NGF-President Caroline Huyskes in een interview met Golfers Magazine: ‘En hoewel we hem probeerden te overtuigen dat hij moest visualiseren dat er misschien ook wel helemaal niets tegen hem zou zijn, vrat het aan hem en heeft hij nog voor het onderzoek was afgerond besloten zijn functie neer te leggen. En er wás dus ook niets. Maar hij meende dat hij, ongeacht de uitkomst, zijn werk nooit meer kon doen zoals hij vond dat hij het moest doen.’

‘Zeer ervaren’

‘Zeer ervaren’
De nieuwe Algemeen Directeur wordt in een bericht op de website van de NGF omschreven als ‘een zeer ervaren algemeen directeur/bestuurder met kennis van de sport-, leisure- en evenementenwereld. Hij heeft veel managementervaring opgedaan als Algemeen Directeur bij Stadion Feijenoord N.V. en in diverse toezichthoudende rollen. Hij behaalde in 1996 zijn GVB en is daarna vooral zakelijk de baan in gegaan, met golftrips en op vakanties met het gezin’.

'Ik ben een rustig, analytisch, pragmatisch, nuchter en stressbestendig persoon’, beschrijft Van Merwijk zichzelf op Linkedin. ‘Besluitvaardig, open en transparant in mijn aanpak en communicatie. Klantgericht en daadkrachtig. No nonsense maar wel met open vizier. Zakelijk met een maatschappelijk en sportief hart’.

‘Sta te popelen’
Op Linkedin deelde Van Merwijk ook het nieuws over zijn aanstaande job bij de Federatie: ‘Ik ben verheugd jullie te kunnen melden dat ik binnenkort ga starten als Algemeen Directeur Sport bij de Nederlandse Golf Federatie. De NGF heeft uitdagende ambities geformuleerd voor een mooie toekomst waaraan ik mijn bijdrage ga leveren. Ik sta te popelen om te beginnen!'

Een van de eerste taken van Jan van Merwijk zal meteen een pittige zijn: het benoemen van een (permanente) technisch directeur. In de huidige, tijdelijke structuur is Katie Burnett – tot 1 september aanstaande – technisch manager ad interim.

De toelichting van NGF-President Caroline Huyskes: ‘We zijn ervan overtuigd met Jan een verbindende, strategische en ervaren Algemeen Directeur binnengehaald te hebben. Jans leidinggevende ervaring en eindverantwoordelijkheid in een complex landschap met verschillende doelgroepen en stakeholders maakt hem voor ons de perfecte kandidaat. Jan heeft daarnaast onder meer veel evenementenervaring die hij kan inzetten bij de NGF met de komst van de Solheim Cup in 2026’.

De komst van Van Merwijk betekent ook dat Algemeen Directeur ad interim Ernst Boekhorst per 1 juni weggaat. Van Boekhorst begon op 1 januari aan zijn klus, maar hij maakte na een eigen afweging de keuze om niet te solliciteren naar de functie die Van Merwijk gaat vervullen.

Na 25 jaar weg bij De Kuip
Jan van Merwijk was van 1998 tot en met medio 2023 Algemeen Directeur van Stadion Feijenoord. Hij vertrok, zoals dat vaak heet, in goed overleg.

‘Alle hectiek van de afgelopen tijd, met onder meer de ingewikkelde discussie over een nieuw stadion en daaraan verbonden de toekomst van De Kuip, heeft mij doen besluiten om in goed overleg met de Raad van Commissarissen deze functie te beëindigen’, liet Van Merwijk in het persbericht van Stadion Feijenoord weten. ‘Na zoveel jaar ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. Overall kijk ik vooral terug op een intensieve, maar ook geweldige tijd. Tot eind van het jaar zal ik mij nog volop inzetten voor de organisatie en het stadion.’

In september 2023 schreef het AD: ‘De reden van Van Merwijks aftreden blijkt, onder meer, de niet aflatende discussie over Feyenoord City, de woonwijk die op Zuid moet komen met een nieuw stadion als grote publiekstrekker. Daarover diende vorige week een rechtszaak bij de Raad van State die tegenstanders van dit nieuwe stadion hadden aangespannen’.

De belangrijkste voetbaljournalist van het AD, Sjoerd Mossou was niet mals in een column die hij over Van Merwijk schreef: 'Wat hij achterlaat is ontluisterend: een schuld van naar schatting zo'n 32 miljoen euro, een verloederd stadion en een stuk of zes mislukte nieuwbouwplannen. Volgens Mossou was De Kuip de laatste kwart eeuw 'volledig verkwanseld'.

Een week geleden heeft het College van B&W van Rotterdam overigens nieuwe plannen voor Feyenoord City naar de gemeenteraad gestuurd. Van Merwijk zal die ontwikkelingen ongetwijfeld met belangstelling volgen.

Voorzitter / President
Er volgt binnen afzienbare tijd mogelijk nog een laatste stap om de leiding van de NGF compleet te maken, staat ook op ngf.nl. Onder het kopje ‘vacatures’ wordt gemeld dat de federatie per half november 2024 een nieuwe voorzitter nodig heeft. Momenteel wordt de NGF geleid door President Caroline Huyskes.

In de tekst worden tal van relevante zaken genoemd waar de nieuwe preses aan moet voldoen. Opvallend is wel dat er ook dit staat: ‘Ervaring met de golfsport is niet noodzakelijk’.