Minimal Golf: van visnet tot golftas

Jaarlijks wordt er 640.000 ton aan visnetten in de oceanen achtergelaten. Wat als we dit 'dodelijkste wapen voor het ecosysteem' nou eens gebruiken om golftassen van te maken, dacht surfer en golfer Sam Goulden. De tassen van Minimal Golf staan nu in de Nederlandse golfshops. 

Minimal Golf: van visnet tot golftas

Toen Sam Goulden, een Amerikaan met een passie voor golf en surfen, hoorde hoeveel golftassen er bij het grofvuil belanden omdat er een rits kapot is, was hij geschokt. Dat moest duurzamer kunnen. Hij richtte Minimal Golf op en begon met het ontwerpen van golftassen met magneetsluitingen. Magneten kosten meer dan ritsen, maar ze verlengen de levensduur van een golftas substantieel.

Magneetsluitingen in plaats van ritsen.

Visnetten

Die duurzame insteek werd verder uitgewerkt. De tassen van Minimal Golf zijn gemaakt van Seawastex-nylon. Niet simpelweg materiaal dat gerecycled is, maar 'gewonnen' uit de 640.000 ton aan visnetten die jaarlijks in de oceanen worden achtergelaten – ook wel het 'dodelijkste wapen voor het ecosysteem' genoemd.

De uit het water geviste netten worden gereinigd, gesorteerd en vermalen tot korrels, waar vervolgens nieuwe nylon vezels van worden gemaakt. Een kostbaar proces, maar zeer effectief om van afval een waardevol product te maken, want deze vezel is ook nog eens ijzersterk, waterafstotend en kleurvast – ideale eigenschappen voor een golftas, die het hele jaar door allerlei weersomstandigheden om zijn oren krijgt.

De draagtas is minimalistisch van opzet...

Goulden vindt dat we ons uiterste best moeten doen om onze planeet minder te belasten, maar dat hoeft volgens hem niet ten koste te gaan van kwaliteit. 'Prestaties en duurzaamheid kunnen prima samengaan', zegt hij. 'Als een product beter presteert, gebruiken we het vaker. En als het duurzaam is, houden we het langer. Zo simpel is het eigenlijk. En wij maken tassen die hieraan voldoen... voor de golfer én de planeet.'

... maar voor je golfclubs wordt goed gezorgd.

Footprint

De naam Minimal Golf slaat niet alleen op een zo klein mogelijke ecologische footprint, maar ook op het elimineren van zaken die niet nodig zijn. Goulden: 'Ik ben een moderne minimalist, en geloof in het elimineren van rommel en het vullen van je leven met alleen essentiële zaken.'

De ontwerpers zijn zelf fanatieke golfers en weten precies wat je tijdens een ronde nodig hebt – en wat niet. Het meest voor de hand liggende voorbeeld hiervan zijn de handige magneetsluitingen, waardoor je snel bij je laser of een nieuwe bal kunt. Daarnaast hebben zowel de Gaia TE1 cartbag als de Terra SE1 standbag een vlakke bodem, waarmee je 'm stabiel op een trolley zet. Dat scheelt ergernis.

De grote vakken aan de zijkant van de cartbag zijn gesplitst.

De draagband kun je enkelvoudig gebruiken, maar ook 'dubbel' over beide schouders. Praktisch. Ook handig is dat de normaliter grote kledingvakken aan de zijkant in tweeën zijn gesplitst, wat voorkomt dat wat je zoekt altijd helemaal onderin ligt.

Natuurlijk wordt er ook voor je clubs goed gezorgd: de vakken zijn met velours bekleed en tot de bodem van elkaar gescheiden. De Gaia is beschikbaar in zwart en grijs, bij de Terra kun je ook kiezen voor wit.

Prijs: € 459 (standbag), € 519 (cartbag)

minimalgolf.eu

dealerlocator