PGA Championship nog lang niet beslist

Twee koplopers en maar liefst dertien spelers die volgen op vijf slagen of minder. Het kan op de slotdag van het tweede Major van het seizoen nog alle kanten op.

morikawa is een van de koplopers

Het is geen gedurfde stelling, dat er nog niets beslist is op Valhalla en dat er nog veel spelers kans maken op de titel. Sterker, je kan prima stellen dat het criterium van vijf slagen tot de koplopers wat scherp gesteld is. Ook op de derde dag bleek de baan lage scores toe te staan, tot alweer een 62 van Shane Lowry zelfs, waardoor ook de mannen op zes en zeven slagen achterstand misschien wel met hoop en snode plannen aan de slotdag gaan beginnen.

Geen Scheffler

Ze zullen dat echter doen in de wetenschap dat de koplopers niet de minsten zijn en zich dus niet zomaar zullen laten verschalken.

Degene die daar het minst zin in heeft is ongetwijfeld Xander Schauffele, de nummer 3 van de wereld die vorige week ook al als koploper naar de slotronde ging, maar zich toen nog liet verschalken door Rory McIlroy, de Noord-Ier die nu een van de spelers op zeven slagen achterstand is.

Of wat te denken van Collin Morikawa? De Amerikaan weet wat het is om een Major te winnen, wat het is om het PGA Championship te winnen zelfs, maar won, net als Schauffele, dit seizoen nog niet. Ook nummer 3 Sahith Theegala won dit jaar nog niet, en sowieso is de lange Amerikaan de minst ervaren speler van de kopgroep met minder dan honderd toernooien op het hoogste niveau op zijn naam en slechts één overwinning.

En dat is dan nog gerekend zonder de Ier Shane Lowry die zich twee dagen na Schauffele ook bij de club van 62 speelde en Bryson DeChambeau die met een eagle op de slotdag ook op -13 binnenkwam en daarmee de druk op de koplopers nog wat opvoerde.

Wie zondag niet meer meedoet om de zege? Onder meer Scottie Scheffler. De nummer 1 van de wereld kwam op moving day niet verder dan een 73 en tekende daarmee voor het eerst in 2024 voor een score boven par en weet daarmee dat hij na zijn zege in The Masters niet ook het tweede Major op zijn naam zal schrijven.

Wie wel? Daar valt nog nauwelijks wat zinnigs over te zeggen.

Tour
  • Pro Shots