7 redenen waarom je met golf moet beginnen

Jou hoeven we natuurlijk niet uit te leggen waarom golf zo'n fijne sport is, maar als je op een verjaardag, borrel of in het café weer eens probeert uit te leggen waarom je buurman/collega/broer ook moet gaan golfen helpen we je graag met wat argumenten.

samen golfen

Lekker buiten

De geur van versgemaaid gras, konijnen en fazanten die voor je voeten wegschieten, de opkomende zon, de ondergaande zon...het aantal redenen waarom je juist op de golfbaan kan genieten van het buiten zijn, zijn legio. Het te verwachten tegenargument dat je overal kan wandelen, is makkelijk te counteren met het feit dat je bij golf tussendoor ook vaak stil staat om de omgeving echt in je op te nemen. Over tot rust komen gesproken.

Blijf bewegen

De meeste golfbanen zijn tussen de 5 en 6 kilometer lang. En dat is dan zonder de afstand van de ene naar de andere hole, of het zigzaggen om bij je bal te komen. Een rondje golf levert je al snel een kilometer of acht wandelen op, met uitschieters tot ruim boven de tien. Dat klinkt als heel veel, en je stappenteller vindt het ook vast een mooi aantal, maar omdat je er ruim de tijd voor neemt, laat het zich in niets vergelijken met de avondvierdaagse. En dan hebben we het, qua bewegen, nog niet eens gehad over de golfswing zelf. Laat staan over golffitness.

Nieuwe vrienden

Natuurlijk kan je in je eentje de baan in als je even helemaal tot rust wil komen. Met een goede vriend als je ergens over wil praten. Of natuurlijk met een vast clubje vriendinnen om buiten, bewegen en gezelligheid te combineren. Maar minstens zo leuk is het dat je op de golfbaan nog wel eens met 'vreemden' wordt ingedeeld. Mensen die toevallig ook op dat uur zijn ingedeeld of leden van de club die je verder nog niet kent. Vast en zeker goed voor een paar uurtjes gezellig kletsen, maar voor je het weet blijk je zomaar je nieuwe beste vrienden te hebben ontmoet.

Netwerken

Wie zegt dat hij geen tijd heeft om te golfen omdat hij te druk is met werk is misschien wel te overtuigen met het argument dat de golfbaan vaak de plek is om nieuwe zakelijke contacten te ontmoeten of deze beter te leren kennen. Hoewel ook wel wordt gezegd dat er op de golfbaan veel zaken worden gedaan, wordt op de fairway vooral de basis gelegd voor een betere relatie op basis waarvan later – in het clubhuis of gewoon op kantoor – deals kunnen worden gesloten. Kan je het bonnetje nog gewoon declareren ook.

Welkom!

Veel golfbanen vechten nog altijd tegen het beeld dat ze gesloten bastions zijn waar gasten of nieuwkomers niet echt welkom zijn. Ja, er zijn banen die alleen voor leden zijn, maar de meeste banen heten nieuwelingen en gasten van harte welkom. Ga er eens een keertje snuffelen, neem je buurman mee naar de driving range om die eerste paar ballen te slaan, of meld hem aan voor golfstart. Deze laagdrempelige kennismaking met de golfsport is een initiatief van de NGF en kan prima als basis dienen bij je entree in de sport.

Te duur?

Natuurlijk, golf is duurder dan hardlopen of zwemmen, maar wie denkt dat wielrennen of vissen nu zoveel goedkoper zijn kan nog wel eens voor een verrassing komen te staan. Lidmaatschappen en greenfees zijn er tal van prijsklasses waardoor je eigenlijk altijd wel ergens terecht kan op een golffaciliteit die past bij jouw budget. Datzelfde geldt voor het benodigde materiaal. Dit kan flink in de papieren lopen, maar als je net begint dan is een half setje dat je tweedehands op de kop weet te tikken misschien wel net zo goed om je eerste schreden mee op de golfbaan te zetten. Net zoals de visser langs het kanaal ooit begon met een eenvoudige bamboehengel en niet meteen met die halve auto vol met visspullen.

De nazit

Laten we er niet omheen draaien, ook de negentiende hole hoort bij golf en is onderdeel van de charme ervan. Na de ronde nog even nagenieten op het terras met een goed glas en sterke verhalen over die ene wonderslag of juist de ontzettende pech die je had. Geen zin om te koken? Geen probleem. Op de meeste banen kan je uitstekend terecht voor een goede maaltijd, soms zelfs op sterrenniveau. Kom daar maar eens om in de sportschool...

Clubs & amateurs
  • Adobe Stock