62! Schauffele schiet uit startblokken

Voor de vierde keer ooit tekende iemand voor een 62 op een Major, voor de tweede keer was het Xander Schauffele die dat deed. De Amerikaan weet daardoor echter ook als geen ander dat één uitstekende ronde waarschijnlijk niet genoeg is.

schauffele start sterk

Superstart

Branden Grace was in 2017 de eerste die een 62 op de borden bracht en nog vorig jaar waren Rickie Fowler en Xander Schauffele (op dezelfde dag nota bene) degenen die tekenden voor eenzelfde score. Dat de Amerikaanse nummer 3 van de wereld nauwelijks een jaar later, in de eerste ronde van het PGA Championship opnieuw zo uit zijn slof zou schieten was zowel verwacht als onverwacht.

Onverwacht vanzelfsprekend omdat in alle jaren Majors het tot nu toe nog maar zo zelden was voorgekomen. Verwacht omdat Schauffele al langere tijd uitstekend speelt, al slaagt hij er maar niet in het goede spel te belonen met een overwinning.

Het was ook om die reden dat hij na afloop van zijn sterke openingsronde met beide voeten op de grond bleef: 'Het is nog maar dag 1, maar als iemand me vooraf had gezegd dat ik negen onder par zou spelen had ik daar natuurlijk direct voor getekend', zei hij na afloop van zijn foutloze opening op Valhalla. 'Ik sta goed te golfen, heb controle over de bal, dus waarom zou ik daar niet mee doorgaan?', leek hij de rest van het toernooi bijna bezwerend toe te willen spreken voor zichzelf.

Tiger moet onder par

Het enthousiasme voor Woods kent nog altijd geen grenzen.

Heel gek was het niet dat Schauffele niet al te hard van stapel wilde lopen. Niet alleen weet hij als geen ander dat een voorsprong van enkele slagen niet zoveel zegt (zo stond hij vorige week met nauwelijks een halve ronde te spelen nog twee slagen voor op Rory McIlroy om uiteindelijk ruim te verliezen) het veld achter hem staat te trappelen om hem te achterhalen, en onder hen zijn niet de minste namen.

Tony Finau, Sahith Theegala en Mark Hubbard staan op drie slagen (-6), onder andere Rory McIlroy, Collin Morikawa en Thomas Detry volgen op -5, terwijl topfavorieten als Brooks Koepka en Scottie Scheffler met -4 ook uitstekend openden.

Verliezers waren er ook op de eerste dag van het tweede Major. Phil Mickelson (+3), Dustin Johnson (+2), Rickie Fowler (+1) waren maar een paar van de spelers die geen gebruik wisten te maken van de scoringskansen die de baan wel degelijk bood. Ook Tiger Woods deed dat niet: de voormalig nummer 1 van de wereld kon opnieuw op groot enthousiasme van zijn fans rekenen maar staat na een openingsronde in +1 op de gedeeld 85ste plaats en zal dus op vrijdag hoe dan ook onder par moeten spelen wil hij kans maken om, net als bij The Masters, door te mogen naar het weekend. Jon Rahm tenslotte knokte zich sterk terug in het toernooi. De Spanjaard opende dramatisch en stond na zes holes al op +4, maar leverde vanaf hole 7 opvallend genoeg nog maar één slag in en tekende uiteindelijk voor een -1. Ver weg van koploper Schauffele maar wat voor de Amerikaanse leider geldt, geldt ook voor de Spanjaard die 47ste staat: er is pas één ronde gespeeld, er is nog heel veel golf nodig voor de winnaar van het PGA Championship bekend is.

Tour
  • ProShots