Scheffler in de buurt, ondanks 'warming-up in de cel'

Xander Schauffele leidt nog steeds in het PGA Championship, maar van zijn voorsprong is weinig over. Grote namen als Morikawa, Scheffler en DeChambeau liggen op de loer, net als verrassingen Theegala en Detry. De tweede ronde kon niet worden afgemaakt.

Scheffler in de buurt, ondanks 'warming-up in de cel'

Schauffele liet zijn briljante 62 van donderdag volgen door een solide 68 (-3), waarmee de kleine Amerikaan nog steeds op koers ligt voor zijn eerste Major. Op -12 prijkt zijn naam halverwege het PGA Championship bovenaan het leaderboard. Maar in de achteruitkijkspiegel zijn de achtervolgers duidelijk te zien. En veel daarvan weten wat het is om een hoofdprijs te winnen.

Collin Morikawa (-11) won dit toernooi in 2021 en liet met ronden in 66 en 65 slagen zien dat de vorm aanwezig is. De ball striker hoeft slechts één slag toe te geven op de leider.

Politiecel

Twee slagen daarachter volgt Scottie Scheffler (-9). Normaal gesproken geen verrassing, maar de voorbereiding van de nummer 1 van de wereld was verre van ideaal: hij zat in de cel. Na een dodelijk ongeluk was de weg naar de baan afgesloten en werd Scheffler door overijverige agent gearresteerd toen hij Valhalla probeerde te bereiken.

Veel woorden wilde hij er na zijn solide 66 niet aan vuil maken. 'Het zal wel worden opgelost. Ik leef bovenal mee met de familie van het slachtoffer. Ik heb mijn warming-up nog nooit in een cel hoeven doen, maar het had geen invloed op mijn spel. Ik speelde goed.'

De fans van Scheffler konden er de humor wel van inzien.

LIV-speler Bryson DeChambeau zit op -9 ook goed in de buurt, net als Tony Finau (-8) en Viktor Hovland (-8), die weer met zijn oude swingcoach Joe Mayo is gaan werken om de vorm van vorig jaar weer terug te vinden. Wie weet.

Verrassingen

Verrassingen zijn er vooralsnog in de vorm van Sahith Theegala (-10) en Thomas Detry (-9). De Belg liet met ronden in 66 en 67 slagen zien hoe goed hij kan golfen, maar tot nu toe heeft hij het alleen op de Challenge Tour een keer kunnen afmaken. Op de DP World Tour en PGA Tour ging het in het zicht van de haven altijd mis.

Rory McIlroy kwam niet verder dan een teleurstellende 71 (par) en zakte van de 5e naar de 22ste plaats (-5).

Triple Tiger

Door het ongeluk begon de tweede ronde later, waardoor niet alle partijen konden worden gespeeld en nog niet helemaal zeker is of de cutlijn op -1 komt te liggen.

Matt Fitzpatrick, Jon Rahm en Ludvig Aberg staan er momenteel op level par nét buiten, en zullen de tas ingepakt klaar hebben staan. Wie het weekend zeker missen gaan zijn Adam Scott, Francesco Molinari, Windham Clark en Tiger Woods.

Woods verspeelde op zijn eerste vier holes maar liefst zeven slagen en was de rest van de ronde bezig met een kansloze missie. Het was ruim 1400 ronden geleden dat de 15-voudige Majorwinaar een triple bogey had gemaakt, maar nu maakte hij er twee in drie holes tijd. Pijnlijk om te zien.

Tour
  • Pro Shots