Veel wind? Hou controle met een lage drive

Ben je het zat om continu op de verkeerde fairway te liggen, of 'balloon' drives te slaan die nauwelijks verder vliegen dan je ijzer-7? Hou je drives dan laag. Ronald Stokman legt uit hoe je dit doet.

Veel wind? Hou controle met een lage drive

Leuk hoor, zo'n hoge draw, maar op dertig meter hoogte waait het nog een stuk harder dan op de tee. Dat maakt de balvlucht van je drives onvoorspelbaar – vooral bij zij- en tegenwind.

Ben je het zat om continu op de verkeerde fairway te liggen, of 'balloon' drives te slaan die nauwelijks verder vliegen dan je ijzer-7? Hou je drives dan laag. Je levert wat lengte in, maar krijgt hier veel meer controle voor terug. Je hoeft alleen wat kleine dingen aan te passen in de set-up.

Links de set-up voor een normale drive, rechts de manier om 'm laag te houden.

Tee de bal iets lager op en grip de driver een paar centimeter korter (inzet). Dit helpt om de swing wat korter en langzamer te maken, waardoor je de spin (en hiermee de balvlucht) laag houdt.

Je speelt de bal wat meer terug in een smallere stand, ongeveer tussen je voorste hiel en het midden van je stand in. Ter hoogte van je linkerborst beweegt de club namelijk horizontaal – verder naar voren en je slaat de bal omhoog (zoals bij de 'normale' drive op de foto links), verder naar het midden en je genereert extra spin (zoals met je ijzers).

Plaats iets meer gewicht op je voorste been. Samen met de set-up zorgt dit voor een ruggengraat die minder van het doel is afgekanteld (rechts).

Hou de backswing wat korter dan normaal en swing rustiger om de spin van de bal te houden. Zorg wel voor een goede schouderdraai en rotatie van je bovenlichaam, maar swing gecontroleerd.

De bal vertrekt laag onder de wind en rolt ver door, precies wat je wilt.

Tips
  • RONALD SPEIJER, Adobe Stock