Honderden miljoenen voor loyale spelers PGA Tour

De overstappers naar LIV Golf ontvingen vaak grote cheques door te tekenen voor het Saudische circuit. Wie de PGA Tour trouw bleef wordt daar nu ook voor beloond.

hoeveel krijgen we?

Tiger grootverdiener

In totaal is er straks 930 miljoen dollar te verdienen voor in totaal 193 spelers, allen leden van de PGA Tour. Niet in cashgeld, maar in aandelen in de PGA waarbij de verdeling plaatsvindt op basis van een scala aan criteria: het aantal overwinningen, hoe vaak je in het Tour Championship hebt gespeeld, de duur van je loopbaan en je populariteit.

Op basis van die criteria is het niet vreemd dat Tiger Woods, ondanks dat hij de laatste jaren nauwelijks nog speelt, de grootverdiener is van het nieuwe systeem dat is opgezet om de spelers te 'bedanken voor hun loyaliteit aan het circuit.

Tiger Woods (100 miljoen), Rory McIlroy (50 miljoen), Jordan Spieth en Justin Thomas (beiden 30 miljoen) zijn de grootverdieners en mogen de meeste aandelen in ontvangst nemen.

Tiger Woods was de afgelopen bijna dertig jaar zó belangrijk voor de PGA Tour dat hij ook nu nog de grootste greep doet.

Addertje onder het gras

Er valt dus, ook zonder nog groots te spelen, nog goed geld te verdienen op de PGA Tour, al is er wel een addertje onder het gras: de aandelen worden niet in één keer uitgekeerd en alleen onder stringente voorwaarden. Spelers moeten het circuit de komende acht jaar trouw blijven om hun volledige deel te ontvangen. Na vier jaar wordt vijftig procent van de aandelen onvoorwaardelijk, nog eens 25 procent na zes jaar, en de laatste 25 procent na acht jaar.

'Het gaat er echt om ervoor te zorgen dat onze spelers weten dat de PGA Tour de beste plek is om te concurreren en om hen te laten zien hoeveel de Tour waardeert dat ze loyaal zijn', legde Jason Gore het nieuwe systeem uit.

Goed pensioen

Ook aan de spelers die niet langer actief zijn is gedacht. Grote namen die het circuit mede vormgaven, 36 man in totaal, mogen onderling ook nog eens 75 miljoen in aandelen verdelen.

Het idee achter de aandelenuitgifte is dat de spelers zich nog meer betrokken weten bij het circuit en daardoor nog meer hun best willen doen de PGA Tour het beste circuit te laten zijn.

Hoewel de cijfers nog altijd nauwelijks in de schaduw kunnen staan van LIV, maar desondanks werd de aankondiging positief ontvangen al was er ook direct de kanttekening dat het hiermee nog niet gedaan is.

'We realiseren ons dat de sport op dit moment niet verenigd is, en dat er nog steeds een aantal dingen zijn die moeten worden aangepakt", zei McIlroy tijdens een persconferentie voorafgaand aan de Zurich Classic van deze week waarmee hij vanzelfsprekend doelde op de besprekingen over de fusie die inmiddels bijna een jaar geleden werd aangekondigd maar nog lang niet in een finale fase lijkt.

World
  • Golffile