Ping Blueprint S en T: forged ijzers voor goede golfers

Met een compact, gesmeed clubhoofd bieden de Blueprint-ijzers van Ping de betere golfer optimale controle en een zacht gevoel, maar Ping heeft er ook voor gezorgd dat ze net iets makkelijker slaan.

Ping Blueprint S en T: forged ijzers voor goede golfers

Ping is beroemd geworden met gegoten ijzers die vergevingsgezindheid hoog in het vaandel hebben staan, maar dat betekent niet dat ze geen gesmede ijzers kunnen maken.

De Blueprint-lijn is van origine gericht op professionals en topamateurs die met hun ijzers op zoek zijn naar controle, precisie en veel gevoel. Voor de T muscle-back moet je nog steeds heel goed kunnen golfen, maar de nieuwe S cavity-back breidt de doelgroep uit tot (lage) single handicappers.

Ping Blueprint S

Maar ook tourspelers zijn niet vies van enige vergevingsgezindheid, getuige het feit dat Sahith Theegala een paar maanden geleden zijn eerste toernooi op de PGA Tour won met de Blueprint S. En Louis Oosthuizen was zelfs twee weken op rij succesvol met een combinatie van de S en de T – iets wat heel eenvoudig is omdat de lofts van beide ijzersets identiek zijn. Hetzelfde geldt trouwens voor de i230, dus er valt genoeg te mixen.

De Blueprint S heeft een cavity back-design – wat het ijzer vergevingsgezinder maakt – maar dan wel met een compact clubhoofd, minimale offset en een dunne toplijn. De 'looks' die de betere golfer prefereert.

Ping Blueprint S

'De S zal een grote verrassing zijn voor spelers die dachten dat ze niet goed genoeg waren voor dit soort ijzers', aldus Ping-CEO John K. Solheim. 'Het design zal de lage handicapper aanspreken, maar de technologie maakt 'm ook geschikt voor spelers die zoeken naar een forged blade-design dat wat makkelijker slaat.'

Het clubhoofd is gesmeed van 8620 koolstofstaal en voor het eerst is er in de lange ijzers (3 t/m 5) een 'pocket' gecreëerd. Deze uitsparing in de zool achter het clubblad bespaart 10 gram gewicht, wat aan de zijkanten is geplaatst voor meer vergevingsgezindheid (MOI). Met een zware schroef in de teen kan het swinggewicht worden gefinetuned, terwijl hij samen een gewicht in het uiteinde van de shaft zorgt voor extra stabiliteit.

De pocket is gevuld met een insert van elastomeer die zorgt voor het zachte gevoel en geluid dat spelers verwachten bij een gesmeed ijzer.

Ping Blueprint T

De Blueprint T is een muscle-back blade die écht goede golfers de mogelijkheid geeft de bal te manoeuvreren. Het clubhoofd is gesmeed uit één stuk 8620 koolstofstaal en de meeste massa zit rond de impactzone, wat optimale controle over de balvlucht biedt en veel gevoel.

Het zeer compacte clubhoofd loopt naadloos over in de hosel en er is nauwelijks sprake van offset, wat zorgt voor een heel strak uiterlijk. Ook hier zorgt een gewicht in de teen voor net iets meer stabiliteit.

Ping Blueprint T

Zeer precies gefreesde groeven staan garant voor consistente spin en een dito balvlucht. Die laatste is wat lager dan bij de S, mede omdat de shafts ¼ inch korter zijn. Beide Blueprint-ijzers hebben een Hydropeal 2.0 chromen finish die vocht en water snel afvoert.

Prijs (per stuk): € 245 (staal), € 255 (graphite)