Getest: de sweetspots van de Callaway Ai Smoke Max

Clubgolfers raken de bal zelden in het midden van het clubblad. Daarom liet Callaway zijn supercomputer een clubblad vol met sweetspots ontwikkelen. Huh? Meerdere sweetspots? Dat moesten we testen.

Getest: Callaway Paradym Ai Smoke Max

Callaway zegt: 'Naar aanleiding van de swingpatronen van duizenden golfers kwam de AI-computer met 50.000 virtuele clubbladdesigns voor de nieuwe driver. Dit enorme aantal werd uiteindelijk teruggebracht tot vier – één voor elke driver uit de Smoke-lijn –, die verschillende typen golfers helpen om het verlies aan afstand te beperken als ze de sweetspot missen.

Het zogenaamde 'Ai Smart Face' heeft verschillende diktes, die helpen om de vertrekhoek, spin en balsnelheid te optimaliseren – overal op het clubblad. Ofwel: sweeter from every spot. Door het toevoegen van een titanium structuur kon het chassis van koolstof 15 procent lichter worden gemaakt dan bij zijn voorganger, de Paradym. De bespaarde grammen zijn dáár in het clubhoofd geplaatst waar ze het best helpen om de vertrekhoek en vergevingsgezindheid te optimaliseren.

De Max werkt voor elk type speler en heeft een vergevingsgezind design met een schuifgewicht in de zool om de balvlucht een kleine twintig meter aan te passen. De Max D is zeer stabiel en stimuleert een draw. De Triple Diamond richt zich op betere spelers die de bal willen manoeuvreren. En de lichtgewicht Max Fast biedt extra lengte bij lagere swingsnelheden.'

Prijs: € 649

Golfers Magazine zegt: 'Voor alle duidelijkheid: het clubblad van een golfclub heeft natuurlijk maar één sweetspot: de plek waar de meeste energie op de bal wordt overgedragen en je maximale snelheid en lengte krijgt. Maar door te onderzoeken waar wij de bal veelal raken (lees: missen) en te meten hoeveel afstand je vervolgens verliest, heeft Callaway het clubblad van de Paradym Ai Smoke Max opvallend consistent weten te maken.

Is dit de langste driver op de markt? Voor ons niet. Maar de vergevingsgezindheid is ronduit indrukwekkend, zowel qua afstand als accuratesse. Keer op keer eindigde onze bal keurig op de fairway, met een consistente balvlucht en minimale verspreiding – ook als het balcontact niet geweldig was.

Het is lang geleden dat we zo'n vergevingsgezinde Callaway-driver in handen hadden. Wellicht komt het doordat Callaway is afgestapt van de Jailbreak-technologie (twee staven achter het clubblad die de kroon en zool met elkaar verbonden), waardoor het gewicht nu efficiënter in het clubhoofd is geplaatst, maar de Ai Smoke Max slaat extreem makkelijk.

En afzwaaiers vanaf de tee beperken is nog altijd de meest effectieve manier om hoge scores van de kaart te houden.'