Daphne van Houten en Richard Kluwen prolongeren titels bij EK voor golfers met beperking

Met het winnen van twee van de drie titels is het Europees kampioenschap voor golfers met een beperking voor Nederland in eigen land uiterst succesvol verlopen. Op golfbaan The Dutch werden Van Houten (vrouwen) en Kluwen (paragolf) Europees kampioen.

ek

Voor Van Houten, die door scoliose wordt gehinderd bij het golfen, was het niet haar eerste Europese titel. Ze won er al meerdere, waaronder die van het vorige EK in 2021. Van Houten prolongeerde dus haar titel in het tweejaarlijkse kampioenschap. Dit jaar draaide de titelstrijd over 54 holes uit op een duel met landgenote Marcella Neggers (reuma), ook bondscoach van TeamNL. Neggers had de beste slotdag, maar dat was net niet voldoende om haar landgenote te achterhalen. De Deense Mette Wegge Lynggaard legde beslag op de derde plaats.

Bij de paragolfers (spelers in een mobiele buggie) toonde Richard Kluwen aan dat hij nog altijd tot de Europese en wereldtop mag worden gerekend. Ook de 51-jarige Brabander prolongeerde op The Dutch zijn titel. Hij behield in de laatste ronde een voorsprong op runner-up, de Française Melody Roccaz. Het brons was voor de Belg Graham Freeman.

Bij de mannen ging de titel naar de Italiaan Tomasso Perrino. De Engelsman Bradley Smith werd tweede, de Duitser Rene Schwenk derde. Beste Nederlander bij de mannen was Mari Berkers op een 21ste plaats.

Einduitslag

21 nationaliteiten
Het was voor het eerst dat het European Individual Championship for Golfers with Disability in Nederland werd gehouden. Het kampioenschap onder auspiciën van de European Golf Association is een open titelstrijd, waardoor ook topspelers buiten Europa kunnen meedoen. Voor alle golfers geldt dat ze een medisch attest moeten kunnen overleggen. Op golfbaan The Dutch in Spijk telde het deelnemersveld in drie categorieën meer dan tachtig golfers en 21 nationaliteiten.

Golf inclusief
“Met dit EK hebben we zeker ook willen laten zien golfen met een beperking serieus golf is”, aldus Alexander Renders, Teammanager Sportparticipatie bij de Nederlandse Golf Federatie (NGF).

Doelstelling
De NGF heeft zichzelf wat dat betreft een duidelijke doelstelling opgelegd. Renders: “We willen in 2030 super inclusief zijn; dat golfen met een beperking dan de normaalste zaak van de wereld is.”

Daarvoor is ook al een route uitgestippeld. ‘’We zien dat golfleraren van PGA Holland ook steeds meer kennis over aangepast golfen vergaren. Daarnaast werken we samen met het platform Uniek Sporten. Het streven is om tussen nu en vijf jaar ervoor te zorgen dat iedereen met een beperking binnen een half uur reisafstand twee golfclubs terecht kan. Daarvoor hebben we Nederland in 24 regio’s verdeeld. We hebben het doel dat er minimaal twee clubs per regio een duurzaam aanbod hebben voor de doelgroep. Met 48 clubs ligt er dan een mooie basis.”

Clubs & amateurs
  • Approach the Green