Diskwalificatie Huizing het enige opvallende in Oranje-weekend

Het was geen weekend om over naar huis te schrijven voor de Nederlandse golfers. Op de DP World Tour eindigden Huizing en Luiten in de onderste regionen, en op de Challenge Tour en Ladies European Tour was de middenmoot favoriet. De Belgische Manon de Roey lijkt de eer van de Lage Landen hoog te houden in het South African Open.

Diskwalificatie Huizing het enige opvallende in Oranje-weekend

DP World Tour

Joost Luiten en Daan Huizing hadden op de slotdag van ISPS Handa Championship in Japan een vroege starttijd. Te vroeg zelfs voor de laatste, die dwars door zijn alarm van 4:30 heen sliep en geen kans meer had om zijn starttijd van 7:23 te halen. Pijnlijk. Achter zijn naam kwam dus een DQ te staan.

Joost Luiten mocht een half uur later de baan in, maar het was kennelijk nog steeds te vroeg voor spektakel: hij kwam net als gisteren niet verder dan een 71. Vooral de double bogey op de par-4 14e was duur. Uiteindelijk leverde hij de laatste ronde nog twee plaatsen in, en eindigde hij op een kleurloze 60e plaats (-1).

De winst in Japan ging naar Yuto Katsuragawa, die het thuisvoordeel optimaal benutte met een briljante 63 (-7) en op de valreep iedereen op het leaderboard voorbij stoof.

Challenge Tour

Op de Challenge Tour deed het roodwitblauw het net iets beter, maar niet veel. In de door Rasmus Neergaard-Petersen (-14) gewonnen UAE Challenge in Abu Dhabi was Vince van Veen na 72 holes de beste Nederlander op een 25e plaats (-6).

Kiet van der Weele begon de week voortvarend met twee keer een 69. In het weekend kwam hij echter niet verder dan 72-73, waardoor hij flink inleverde op het leaderboard en uiteindelijk genoegen moest nemen met een 36e plaats (-5) Wil Besseling eindigde als gedeeld 49ste (-1). Na een sterke openingsronde in 67 slagen kwam de lange Noord-Hollander er met ronden in 75, 73 en 72 slagen vervolgens niet meer aan te pas.

LET

De Ladies European Tour kwam deze week in actie in het South African Open. Romy Meekers kreeg het vizier na een sterke openingsronde in 70 slagen niet meer volledig op scherp. Met twee keer een 74 en een afsluitende 72 (par) eindigde ze net buiten de top 30 (+2).

Er zijn nog flink wat partijen in de baan, maar Manon de Roey heeft alle kaarten in handen. Met nog vijf holes te spelen de Belgische zes slagen voorsprong op haar naaste achtervolger. Geen gekke dingen doen en rustig uitspelen dus. Dan laat in ieder geval het zuidelijke deel van de Lage Landen dit weekend van zich spreken.

LIV Golf

Het LIV-circus zette deze week de tenten op in Adelaide. Brendan Steele ging er in het individuele klassement met de hoofdprijs vandoor. Met een totaal van -18 over 54 holes bleef hij Louis Oosthuizen (-17) en Charl Schwartzel (-16) net voor.

De Zuid-Afrikanen grepen – spelend met Grace en Burmester – ook in de teamwedstrijd net naast de hoofdprijs. In een play-off moesten ze hun meerdere erkennen in Ripper GC, bestaande uit Smith, Herbert, Jones en Leishman.

Tour
  • Golffile