Sterk herstel Van Dam, Besseling en Keunen naar weekend, wereldtop sterk

Na een dramatische eerste ronde knokt Anne van Dam zich terug in de wedstrijd, al is de kop van het veld wel heel ver weg. Dat geldt ook voor de mannen op de Challenge Tour al mag Lars Keunen (foto) nog hopen op de top-10. 

lars keunen

Challenge Tour

Na de eerste maanden van het jaar de halve wereld over te zijn gevlogen is de Challenge Tour eindelijk aangekomen in Europa. 'Lekker om niet zo ver meer te hoeven reizen elke keer', zei Keunen daar eerder deze week over. Voor de nummer 163 van de Order of Merit was dat niet het enige lekkere tot nu toe deze week: halverwege het Challenge de Espana is hij immers een van de twee landgenoten die nog in de wedstrijd zit.

Keunen tekende zowel donderdag als vrijdag voor een 71 en haalde met -2 ruimschoots de cut. Na 36 van de 72 holes staat hij fraai 29ste en heeft hij de top-10 zelfs nog in zicht. Dat geldt in zekere zin ook voor de tweede Nederlander die in Sevilla actief mag blijven. Wil Besseling opende met een matige 74 maar knokte zich sterk terug en mocht dankzij een 69 op dag twee (-1 voor de wedstrijd) als gedeeld 41ste door.

Voor Kiet van der Weele (+5, T114) en Lars van Meijel (+6, T128) wacht vroeger dan gehoopt de - dat dan gelukkig wel - korte thuisreis.

Ladies European Tour

Hoewel er nog veel speelsters de baan in moesten na de tweede ronde van Van Dam is de kans dat ze, ondanks een slechte openingsronde (77) alsnog de slotdag haalt, groot al was het opnieuw wisselvallig wat de Nederlandse liet zien.

De eerste negen (Van Dam begon op hole 10) waren, met drie birdies en geen enkele bogey, prima, maar op de back-nine leverde ze die winst met drie bogeys op de eerste vijf holes weer net zo snel in. Een birdie op de par-5 achtste zorgde ervoor dat ze de dag op -1 besloot en vooral dat ze met +4 de cut lijkt te gaan halen in de Aramco Team Series Korea.

LPGA en PGA Tour

Terwijl de DP World Tour even verlof heeft zijn in Amerika bij zowel de mannen als de vrouwen de beste spelers van de wereld actief.

In de Cognizant Founders Cup leek Rose Zhang er in eerste instantie (63 op dag 1) direct vandoor te gaan, maar het Amerikaanse toptalent had het iets lastiger op de tweede dag (68) en zag daardoor de Zweedse Madelene Sagstrom langszij komen waardoor beiden met -13 het veld aanvoeren.

Op vier slagen achter de twee koplopers vinden we Nelly Korda. De Amerikaanse die na vijf opeenvolgende zeges loert op een ongeëvenaarde zesde zege op rij heeft weliswaar vier slagen achterstand maar zowel zij als de twee koplopers zullen weten dat dat gat nog lang niet onoverbrugbaar is voor de nummer 1 van de wereld.

Bij de mannen is het veld in het Wells Fargo Championship nagenoeg net zo sterk, al laat 's werelds nummer 1 Scottie Scheffler door de aanstaande geboorte van zijn eerste kind het toernooi aan zich voorbij gaan.

Xander Schauffele voert het veld van het designated event met -11 aan, terwijl Rory McIlroy en Jason Day op vier slagen afstand volgen.

Xander Schauffele staat ruim voor in het Wells Fargo Championship

Satelites

Op de Pro Golf Tour wisten drie landgenoten een plekje bij de beste 10 te bemachtigen aan het eind van het Raiffeisen Pro Golf Tour St Polten 2024. Koen Kouwenaar eindigde, net als Michael Wedema, als nummer 10 en behaalde daarmee zijn eerste top-10 notering ooit, Mike Toorop eindigde als zesde en had zelfs even zicht op meer, maar zag de Belg Yente van Doren uiteindelijk met -17 ruim afstand nemen van de rest van het veld.

In het Memorial Giorgio Bordoni, een wedstrijd van de Alps Tour, wist de enige Nederlander die de cut haalde, op de slotdag geen winst meer te boeken. Vince van Veen tekende op de slotdag, net als op de voorlaatste dag, voor een 69 en eindigde daarmee als 38ste, één plekje lager dan de 37ste plek op de Order of Merit die hij momenteel inneemt.

Tour
  • golffile