Amateur zet de toon in Liverpool

Op Hoylake mag nagenoeg de hele wereldtop rondlopen, het is de nummer 3 van de World Amateur Golf Ranking die op de eerste dag van het 151ste Open de show stal.

lamprecht

Voor hij ook maar een bal geslagen had wist Christo Lamprecht de ogen al op zich gericht. Met zijn lengte van twee meter en vijf centimeter is hij een opvallende verschijning en daarbij werd er ook wel wat van de nummer 3 van de WAGR en winnaar van The Amateur Championship verwacht ook. Maar zal iemand verwacht hebben dat de Zuid-Afrikaan zó'n grote rol voor zich op ging eisen op de eerste dag op Royal Liverpool? Dat flightgenoten Louis Oosthuizen en Joost Luiten vrijwel alleen in beeld kwamen als hij zich klaarmaakte voor zijn slag en zij dus op hun beurt moesten wachten?

En toch was dat precies wat gebeurde in de ochtenduren aan de Engelse westkust. Lamprecht speelde een nagenoeg foutloze ronde op het hoogste podium en leek op geen enkele manier onder de indruk van datzelfde podium. Hij moest weliswaar twee bogeys noteren, maar daar stonden ruim genoeg birdies tegenover (7) om op -5 een score binnen te brengen waar iedereen zich de rest van de dag op stukliep.

'Ik kan het nauwelijks geloven', erkende de 22-jarige amateur na afloop van de ronde direct. 'Ik liep naar de green van achttien, keek naar het grote leaderboard, en zag mijn naam bovenaan staan. "Hoe cool is dat", zei ik tegen mijn caddie. Ik ben heel blij en ontzettend trots op deze ronde.'

Tommy Fleetwood genoot met volle teugen van het enthousiaste publiek.

Dat gold vast en zeker ook voor de voorlopige runners-up, Grillo en Fleetwood. Vooral de Engelsman glom van oor tot oor onder het oorverdovende gejuich dat over hem heen rolde bij het oplopen van de laatste green. Ook de voormalig nummer twee van The Amateur Championship speelde nagenoeg foutloos golf op een fantastische openingsdag. Hij maakte weliswaar een birdie minder dan zijn mede-koploper, hij leverde ook een slag minder in en keek niet voor niets ook met een heel goed gevoel terug op de start van The Open.

'Spelen voor je thuispubliek maakt je altijd wat nerveuzer', gaf de Engelsman na afloop toe, 'maar als je niet van deze atmosfeer kan genieten dan kan je er net zo goed meteen mee stoppen. De steun die ik de hele dag ontving was ongekend. Je moet af en toe je best doen niet te graag te willen, maar al met al was het een geweldige dag en ik heb van elke minuut genoten', aldus de mede-koploper.

Niet voor elke favoriet was de openingsronde een walk in the park. 's Werelds nummer 1 Scottie Scheffler en de man die gemaakte lijkt voor majors, Brooks Koepka, kwamen nog wel tot een score onder par (-1) maar ze waren de uitzonderingen. Zo kwam topfavoriet Rory McIlroy eigenlijk geen moment echt in zijn ritme. Zo goed en soepel als hij vorige week in Schotland speelde, zo hard moest hij er nu voor werken (71, level par), Jon Rahm, spelend in dezelfde groep kwam zelfs niet verder dan een +3 waarmee hij vooralsnog buiten de cutline staat, terwijl iemand als Justin Thomas zó ver boven par staat (+11 met een 9 op de slothole) dat die cutline al lang uit zicht verdwenen lijkt.

Lijkt, want het blijft linksgolf. Een paar bounces de verkeerde of juist goede kant op, en alles kan er zomaar totaal anders uitzien. Oók voor koploper Lamprecht die echter - wat er ook gebeurt - wel op zijn curriculum vitae kan zetten dat hij als amateur als koploper naar bed mocht na de eerste dag van The Open.

Joost Luiten speelde samen met koploper Lamprecht en kon tevreden terugkijken op zijn openingsronde. Met level par staat hij er uitstekend voor.
Tour
  • Golfsupport