Harman houdt huis op dag twee The Open

Om te zeggen dat de linkshandige Amerikaan de deur al in het slot heeft gegooid gaat misschien wat ver, maar dat hij met een foutloze tweede ronde goede zaken deed, daar bestaat geen twijfel over.

harman

De vraag is gerechtvaardigd met welke hand Harman de deur dichtgegooid zou hebben. De 36-jarige lefty is in alles rechtshandig, behalve met golf.

Dat legt hem bij zijn zevende optreden in The Open geen windeieren want geen enkele speler ging zo laag als de man die vorig jaar al als zesde wist te eindigden in het oudste Major van de kalender.

Direct na de start van de tweede omloop liet de nummer 26 van de wereld zien dat hij er lekker in zat. Na een par op hole 1 maakte hij vier birdies op rij om naar de koppositie te gaan en met een eagle op de laatste hole maakte hij het gat nog even wat groter, ook al omdat hij op alle tussenliggende holes parren wist te maken.

Die parren waren vaak easy parren, en als hij al eens een langere putt nodig had dan viel die zonder pardon in de hole', realiseerde de Amerikaan zich goed.

'Mijn putter was hot de afgelopen twee dagen. Ik kan alleen maar hopen dat hij dat de komende dagen blijft. Het is voor mij nu de kunst om niet te ver vooruit te gaan denken', gaf hij meteen aan waar hij zijn grote valkuil vermoedt. 'Toen ik in 2017 na drie dagen aan de leiding ging in het U.S. Open was ik daar teveel over aan het nadenken. Het is maar golf, zo moet ik het de komende dagen ook benaderen.'

Harman kan zeker nog niet op zijn lauweren rusten maar heeft op weg naar het weekend hoe dan ook een fijne marge ten opzichte van de rest van het veld opgebouwd. Van de drie koplopers van dag 1 hield alleen Tommy Fleetwood stand, al kwam hij niet verder dan een level par 71 waardoor hij vijf slagen achterstand heeft ten opzichte van de koploper. Daarmee is hij wel 'best of the rest' want niemand wist dichterbij de Amerikaan te komen. Straka kende een sterke tweede negen en staat derde met -4, M.W. Lee en Jason Day speelden eveneens onder par en behoren tot de drie spelers die op -3 staan en daarmee nog enigszins kansrijk mogen worden genoemd.

Of geldt dat voor alle spelers onder par? Sharma met -3, Jordan Spieth met -2 en alle spelers (onder wie Rory McIlroy en Max Homa) die op -1 staan? Het is niet uit te sluiten. Royal Liverpool speelde vrijdag al lastig en de verwachtingen voor morgen zijn nauwelijks beter met regen, lage temperaturen en flink wat wind.

Een grote groep spelers gaan dat niet meer meemaken, zij misten de cut die uiteindelijk op +3 kwam te liggen. Onder de spelers die een verplicht vrij weekend hebben vinden we onder meer recente Open-kampioen Collin Morikawa (+4), Tony Finau en Justin Rose (+6), Phil Mickelson (+9) en Dustin Johnson (+13).

Wie er ook niet bij is, is (natuurlijk) Justin Thomas. De Amerikaan herstelde zich weliswaar uitstekend van zijn tachtigplusser op de eerste dag maar schoot op het leaderboard niets op met zijn ronde level par en miste daardoor voor de derde keer dit seizoen de cut in een Major.

Tour
  • golfsupport