Luiten boekt geen progressie

Met twee birdies en twee bogeys kwam Joost Luiten op dag drie van The Open tot een 71. Hij bleef op een boven par staan.

Joost Luiten

Het regende zaterdag met enige regelmaat, maar er stond weinig wind op de par-71 baan van Royal Liverpool. Daardoor waren de scores gemiddeld drie slagen later dan 24 uur eerder.
Jon Rahm profiteerde daar ten volle van door een 63 te laten noteren - de op een na beste score ooit in The Open.

Maar Joost Luiten kwam dus niet verder dan een 71 en hij zakte in het klassement.
De Nederlandse nummer een sloeg de helft van de fairways en de helft van de greens.
Luiten birdiede acht en tien en bogeyde een en veertien. Hij staat met nog achttien holes te spelen.

Brian Harman begon de derde ronde met vijf slagen voorsprong en na de laatste putt op zaterdagavond was de marge nog steeds vijf.
Harman speelde de derde achttien holes op Royal Liverpool in 69 slagen om op een totaal van twaalf onder te komen.
Zijn naaste belagers zijn Cameron Young (zeven onder na een 66) en Jon Rahm (zes onder).
Een groepje spelers staat op vijf onder: Viktor Hovland (66), Antoine Rozner (67), Jason Day (69) , Sepp Straka (70) en Tommy Fleetwood (71).

Young liet twaalf maanden ook van zich spreken. Hij werd in de 150ste editie op de Old Course tweede, achter de toen ongenaakbare Cameron Smith. De Australiër kon deze week tot nu toe nauwelijks een fairway vinden en hij is nu met een onder 24ste.

In het begin van zijn derde ronde zag Brian Harman, 26ste op de wereldranglijst, de concurrentie even dichtbij komen: hij ging door bogeys op 1 en 4 van -10 naar -8. Jon Rahm was op dat moment al binnen door al eerder genoemde 63 - een nieuw baanrecord. Die score (acht birdies) bracht de Spanjaard op zes onder.
Maar aanvallen van onder anderen Tommy Fleetwood en Rory McIlroy hadden geen resultaat. Bovendien maakte Brian Harman geen enkele bogey meer, maar wel vier birdies.

De 36-jarige, linkshandig spelende Brian Harman won twee keer op de PGA Tour, maar zijn laatste succes dateert uit het voorjaar van 2017 in het Wells Fargo Championship - bijna 170 toernooien geleden. Het is de vierde keer dat hij in een wedstrijd op topniveau leidt. Alleen in de John Deere Classic van 2014 hield hij de voorsprong vast. In het U.S. Open van 2017 verspeelde de man uit Georgia op Erin Hills zijn voorsprong waardoor Brooks Koepka kon winnen.

Deze eeuw wonnen twaalf spelers The Open als zij na dag 3 aan de leiding gingen. Shane Lowry was in 2019 op Royal Portrush de laatste.

The Open eindigde 46 keer in een overwinning van (31) Amerikanen. Als Harman zondag wint dan is hij in de dertiende editie op Royal Liverpool de dertiende verschillende kampioen op de baan op het schiereiland Wirral.
Is dit allemaal te vroeg gemeld?

De kans dat Harman wint, wordt door ‘de computer’ op 71,6 procent geschat. De grootste achterstand na 54 holes van een kampioen? Tien slagen, in 1999 op Carnoustie toen outsider Paul Lawrie zich na een bizarre zondag, een totale sportieve ineenstorting van Jean van de Velde én een 4-holes verlenging tot kampioen kon laten kronen.
Ziggo Sport Golf zendt de laatste ronde zondag van 10.00 tot ongeveer 20.00 uur rechtstreeks uit

Tour
  • Golfsupport.nl