Luiten haalt weekend in Liverpool

Voor de vijfde keer in negen deelnames mag Joost Luiten ook in het weekend van The Open aantreden. De verschillen zijn klein en een verbetering van zijn beste klassering ooit hoort dan ook zeker nog tot de mogelijkheden.

joost luiten

32ste werd de Nederlandse nummer 1 in The Open van 2019 dat gespeeld werd op Royal Portrush en 32ste was ook precies de plek waar hij zijn naam op terugvond op het moment dat hij van de baan stapte, al was er op dat moment nog een kleine drie uur golf te gaan.

Toch wist Luiten direct dat zijn ronde in één boven par voldoende was om door te mogen naar de tweede helft van het toernooi met een cutline die aan het eind van de middag heen en weer schommelde tussen +2 en +3 maar nooit in de buurt kwam van +1.

De tweede dag speelde nog net wat lastiger dan de eerste dag, ondanks het feit dat de organisatie de bunkers iets makkelijker hadden gemaakt door ze anders te laten harken. Het was wat frisser en er stond wat meer wind, en na een bogey op de par-4 eerste wist Luiten meteen dat het een pittige dag ging worden, ook al omdat flightgenoot Lamprecht een schim was van de speler die gisteren nog zo brutaal de kop had gepakt. De boomlange amateur was een groot deel van de ronde all over the place, en het kan niet anders of daar moeten Luiten en Oosthuizen hinder van hebben ondervonden.

Hoe dan ook, wat een ander ook doet, het is in de eerste plaats aan jezelf om te doen wat je moet doen, en dat was precies wat Luiten deed al ging het - zoals gezegd - wel wat moeizamer dan op dag 1. Na de bogey op de eerste hole leverde Luiten ook een slag in op de par-4 derde nadat zowel zijn drive als zijn approach de rough links vonden en hij met de derde slag ruim tien meter van de vlag eindigde.

De vroeg opgelopen schade maakte hij direct weer goed door twee opeenvolgende birdies te noteren, waarbij het op de par-5 vijfde makkelijk twee slagen had kunnen zijn als hij zijn eagleputt van een kleine vijf meter wel in de hole had geschoven.

De turn bereikte Luiten alsnog in +1 door op de zevende voor het eerst deze week een van de diepe bunkers te vinden waardoor hij niet dichtbij de vlag kon komen en geen up and down kon maken vanaf vijftien meter.

Na de turn werd het voor het eerst even spannend. Twee opeenvolgende bogeys brachten Luiten akelig dicht bij de cutline. Door birdies op vijftien en zeventien leek de buit binnen, al liet de Nederlandse nummer 1 de volgers van livescoring toch nog even zweten toen hij zijn tweede slag op de lastige par-5 achttiende in een van de drie greensidebunkers sloeg waar gisteren zoveel spelers hun Waterloo vonden. Of het nu kwam omdat de bunkers iets vriendelijker waren geharkt of omdat Luiten een uitstekende bal speelde doet niet ter zake. De birdie voor een tweede ronde in level par miste de hole net, maar dankzij een tap-in par werd een plek in het weekend definitief veiliggesteld.

Later meer

Tour
  • ProShots