Hoe overleef je een rondje 'survivalgolf'?

De optimist die beweerde dat er 'geen slecht weer bestaat, alleen slechte kleding' heeft duidelijk nog nooit bij windkracht 7 en horizontale slagregens op De Kennemer gespeeld. Zes tips om een rondje 'survivalgolf' te overleven.

Slecht weer? Zorg voor een goede uitrusting

Wie de afgelopen maanden de baan in is geweest, heeft moeten knokken tegen regen, wind en zompige fairways. Het klimaat heeft steeds vaker uitdagende omstandigheden voor ons in petto. Maar eerlijk is eerlijk: goed materiaal scheelt een slok op een borrel als de golfgoden chagrijnig zijn. Wees dus voorbereid.

• Een goed regenpak is een must in Nederland. Waterdicht, licht en flexibel zijn de toverwoorden, want je moet fatsoenlijk kunnen swingen. Duur? Zo'n dun regenjack is ook een geweldige windbreker, dus je gebruikt 'm regelmatig. Geloof ons: het is de investering waard.

• Nog zo'n moetje: waterdichte golfschoenen. Soppend de baan door is geen pretje. Speel je veel achter elkaar, bijvoorbeeld op een golftrip, wissel dan regelmatig van schoenen. Dat is beter voor je voeten én je schoenen, die dan de tijd krijgen om te drogen en herstellen – gaan ze langer mee.

• Draag meerdere laagjes om je aan te kunnen passen aan veranderende omstandigheden. Zorg dat elk laagje dun is, voor optimale bewegingsvrijheid.

Vuil in je groeven reduceert spin, en die heb je juist hard nodig.

• Neem altijd meerdere handschoenen mee, want het is zonde als het droog wordt en je nog steeds met een nat exemplaar staat te rommelen.

• Maak na elke slag je clubhoofd schoon – met een tee of beter nog: een borsteltje. Groeven voeren vocht en gras af, en als ze vol met modder zitten, genereren ze veel minder spin. Daardoor lever je in op controle.

• Zorg voor een droog handdoekje in je tas, om je handen en grips in ieder geval íets minder vochtig te maken voordat je gaat slaan.

Tips
  • RONALD SPEIJER