In memoriam: Robson, starter der starters

Ivor Robson, een man met een van de meest kenmerkende stemmen in de golfwereld, is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was 41 jaar lang de officiële starter bij The Open.

Ivor Robson

Robson was ook meer dan veertig jaar de officiële starter van de Europese Tour. De manier waarop hij – bijvoorbeeld – ‘On the tee, from the Netherlands, Robert-Jan Derksen’ – zei, met een stem die licht omhoog ging was ongeëvenaard.

Ivor kondigde de beste spelers ter wereld aan – van Jack Nicklaus tot Tiger Woods, van Arnold Palmer tot Seve Ballesteros, van Tom Watson tot Rory McIlroy

Martin Slumbers, CEO van The R&A: ‘We zijn diep bedroefd door het overlijden van Ivor. Als officiële starter bij The Open was zijn stem veertig jaar lang onmiddellijk herkenbaar en synoniem met het kampioenschap voor spelers en miljoenen golffans waar dan ook ter wereld.’

“Hij was populair en gerespecteerd onder alle golfers die in The Open speelden en ik weet dat zij ons verdriet over dit nieuws zullen delen. Namens ons allemaal bij The R&A wil ik onze oprechte condoleances overbrengen aan de vrouw waarmee hij 61 jaar was getrouwd, Lesley, en de familie Robson.

In 2015 kondigde Robson zijn pensionering aan en in juli stond hij voor de laatste keer bij The Open op St Andrews op de eerste tee

In november van dat jaar verzorgde hij zijn emotionele laatste aankondigingen van de spelers tijdens het Tour Championship in Dubai.

Ivor zei toen: 'Het is een prachtige carrière geweest. Het was een grote eer. De manier waarop ik ben behandeld door spelers, officials, sponsors... allemaal heel erg bedankt."

Ivor, woonachtig in Moffat in Dumfries en Galloway, werd in 1940 in Engeland geboren en begon zijn opmerkelijke carrière bij The Open in 1975 op Carnoustie waar Tom Watson zijn eerste Open won.

Robson was tot zijn 65ste het in het dagelijks leven ook werkzaam in de golfwereld, bij een grote fabrikant van shafts.

Hij verdiende de bewondering van de beste spelers ter wereld, door hen met zijn kenmerkende woorden en een vriendelijke glimlach te starten.

Ivor Robson miste van 1975 tot en met 2015 geen Open en geen enkele starttijd en stond er ook om bekend dat hij tussen de starttijden zo goed mogelijk een toiletpauze vermeed.

Toen hij op de openingsdonderdag van The Open 2015 op de Old Course om 6.32 uur de tee op de Old Course op stapte, schreef Robson in feite geschiedenis.

‘Ik heb het gevoel dat je niet eeuwig door kunt gaan en als je stopt, is er geen betere plek om dat te doen dan hier’, zei hij. ‘Ik heb een aantal mooie kampioenschappen meegemaakt, maar dit is speciaal omdat het St. Andrews is.’

Terugkijkend op zijn Open-carrière voegde hij eraan toe: ‘Het is een grote eer om de officiële starter te zijn voor het grootste kampioenschap ter wereld. Ik ben bevoorrecht en enorm trots. De Opens waren allemaal heel bijzonder.’

Tour
  • Royal and Ancient