Goede start Luiten in Liverpool

Met een openingsronde in level par is de Nederlandse nummer 1 zijn negende Open uitstekend begonnen. Aan het eind van zijn ronde stond hij zelfs in de top-20.

joost luiten

Natuurlijk weet Luiten ook wel dat hij daar aan het eind van de dag niet meer zal staan. Er wordt donderdag nog úren gegolfd en lang nadat hij de baan verliet wordt pas duidelijk wat zijn score precies waard is. Maar dát zijn openingsronde tot tevredenheid stemt zal duidelijk zijn.

De eerste drive van de dag sloeg Luiten links buiten de fairway en tegen de hekken die zijn neergezet om het publiek van hole 18 te houden. Dat die drive niets was om je zorgen over te maken bewees niet alleen een groot deel van het veld (er waren meer spelers die in de buurt van het hek eindigden dan op de fairway) in het vervolg van de hole liet Luiten zien de voornaamste regel voor linksgolf (geduldig blijven) direct in de praktijk te kunnen brengen: hij dropte de bal, sloeg een ijzer tot enkele meters voor de green en haalde daarmee de diepe bunkers uit het spel, en maakte vanaf daar netjes up and down.

Dat lukte Luiten vrijwel elke keer als hij een fairway miste want in de problemen kwam hij eigenlijk nergens, ook al omdat hij er in slaagde alle bunkers te ontwijken. Als er al iets op het spel aan te merken was dan was het dat hij zijn ijzers niet dichtbij genoeg sloeg om zichzelf echte birdiekansen te geven.

Dat deed hij dan ook weinig, birdies maken, maar de twee slagen die hij won waren precies genoeg om de twee ingeleverde slagen weg te poetsen. Op de front-nine leverde Luiten een slag in op de par-3 zesde (drieputt vanaf een meter of twaalf`) en eentje op de par-3 negende waar hij een putt van bijna twintig meter niet in twee keer in de hole kreeg en daardoor nog een drieputt moest noteren. Op de par-4 twaalfde viel een lange putt (9 meter) wel en op de par-5 vijftiende miste hij de green met zijn tweede slag weliswaar net rechts, maar maakte hij keurig up and down om terug te gaan naar level par.

Later meer

Tour
  • Golfsupport