Pro tip: knikkeren

Wat valt er te leren van de pro's? Sander van Duijn legt uit waarom de grote jongens de bal op de green het liefst zo snel mogelijk aan het rollen krijgen.

Pro tip: knikkeren

Een hoog flopshot is spectaculair, maar een pro zal alleen voor deze optie kiezen als hij over een hindernis heen moet. Is de weg naar de vlag vrij, dan zal hij de bal zo snel mogelijk op de green laten landen en naar de vlag laten rollen. Ofwel: laat de wedge rond de green wat vaker in de tas en 'knikker' de bal met een ijzer of een houtje naar de vlag. Met deze clubs is matig balcontact veel minder desastreus dan met een wedge. Het is makkelijker om de bal op lijn te slaan en ook qua lengte heb je meer foutmarge.

Pas voor deze slag je set-up een beetje aan. Grip de club kort en ga dichter dan normaal bij de bal staan, waardoor de shaft bijna verticaal is. De stand is enigszins open, je voeten staan dicht bij elkaar en de bal ligt net voor het midden. Maak een puttbeweging met alleen je schouders en je armen – hoe minder er beweegt, des te eenvoudiger is het om de bal goed op de sweetspot te raken. Je kunt zelfs je puttgrip gebruiken.

Hou het clubhoofd ook na impact laag om te voorkomen dat je de bal dun raakt. De bal komt een beetje uit het gras omhoog en rolt vervolgens de rest van de afstand naar de vlag. Oefen met verschillende clubs om te kijken welke voor jou het best werkt.

Tips
  • Ronald Speijer