Pro tip: lage stinger

Wat valt er te leren van de pro's? Sander van Duijn laat het zien hoe je een lage stinger slaat. Daar ga je indruk mee maken.

Pro tip: lage stinger

Tiger heeft de stinger beroemd gemaakt, maar deze gecontroleerde, lage bal met weinig spin kan ook gewone golfers van pas komen. Bijvoorbeeld als het hard waait en je de bal onder de wind wilt houden. En je hebt er geen ijzer-2 voor nodig. Omdat je de club bij deze slag de-loft, kun je 'm prima slaan met een mid-ijzer, hybride of houtje. Hoe treed jij in de voetsporen van een 15-voudige Majorwinnaar?

Ga wat smaller staan dan normaal, met meer gewicht op je voorste voet, zodat je goed van boven op de bal in komt. De bal ligt in het midden van je stand of net iets ervoor. Te ver naar achteren maakt het lastiger om het balcontact en de richting te controleren, en zorgt voor extra spin – dat wil je juist niet (1). Grip de club een paar centimeter korter om meer controle te hebben.

Maak in de backswing een volle, maar gecontroleerde schouderdraai, waarbij je boven de bal blijft (2). Je onderlichaam leidt de downswing. Swing rustig met ontspannen armen, maar hou je polsen stijf om de release van het clubhoofd tegen te gaan.

Je handen zitten bij impact ruim vóór de bal, waarmee je de club de-loft en de bal laag vertrekt (3). Hou het clubblad tijdens impact loodrecht op het doel en het clubhoofd tot na impact laag bij de grond. De follow-through zal door de stijve polsen korter zijn dan normaal.

Tips
  • Ronald Speijer