Geen zesde op rij voor Korda, McIlroy ijzersterk in generale repetitie PGA Championship

Met bij vlagen indrukwekkend goed spel en een slotronde ruim onder par meldde de Noord-Ier zich nadrukkelijk als titelkandidaat voor het tweede Major van het jaar. Op de LPGA maakte Rose Zhang een einde aan de zegereeks van Nelly Korda.

rory mcilroy

Met nog negen holes te spelen leek duidelijk dat het Wells Fargo Championship uit ging draaien op een strijd tussen twee spelers uit de top-5 van de wereld: nummer 2 Rory McIlroy en nummer 4 Xander Schauffele. De twee topspelers gaven elkaar geen duimbreed toe en gingen zij aan zij naar de back-nine.

Waar de Noord-Ier nog wel eens te horen krijgt dat hij juist op de slotdag en in het zicht van de haven last krijgt van knikkende knieen, schakelde hij nu juist een tandje bij en liep hij snel weg van de laatst overgebleven uitdager, al werd hij daar ook wel een beetje bij geholpen door Schauffele die op de back-nine meer bogeys (3) dan birdies (2) maakte. De 35-jarige viervoudig Majorwinnaar had het echter vooral aan zichzelf te danken: hij maakte eagle op hole tien én hole vijftien, en birdie op dertien en veertien, waarmee hij op de tee van de 72ste hole maar liefst zeven slagen voorsprong had en zich de dubbele bogey die hij maakte dus zonder probleem kon veroorloven.

'Ik weet wat ik kan. Als alles doet wat het moet doen dan ben ik tot dit spel in staat', glunderde de Noord-Ier na zijn tweede opeenvolgende overwinning op rij. 'Het voelt een beetje of de sterren goed staan', glunderde hij.

Dat McIlroy na een zege in zijn generale repetitie als één van de favorieten naar Valhalla gaat is zeker niet gek, al zal hij zich ook nog lang niet rijk rekenen: ook grote favorieten Brooks Koepka en Scottie Scheffler starten later deze week met de wetenschap dat hij laatste toernooi voor hen een zege opleverde.

Winning streak Korda gebroken

Al voor het ingaan van de laatste ronde van de Cognizant Classic was duidelijk dat de nummer 1 van de wereld dit keer niet met de beker in haar handen zou staan na afloop van het toernooi. Korda stond weliswaar nog hoog op het leaderboard, het gat met de nummers 1 en 2 was zó groot, dat zelfs zij dat nooit meer zou kunnen overbruggen.

Dat bleek: na twee opeenvolgende rondes in 73 slagen moest de Amerikaanse genoegen nemen met een gedeeld zevende plaats op maar liefst vijftien slagen achter nummer twee Madelene Sagstrom en zelfs zeventien op winnares Rose Zhang die met -24 de beste van allemaal was.

Het gat dat de nummers 1 en 2 trokken over vier dagen, was opvallend. Waar Zhang en Sagstrom beiden ruim twintig slagen onder par speelden, kwam verder niemand in de dubbele cijfers.

'Ik wist dat het vandaag een spannende dag ging worden', keek Zhang - die de tweede zege boekte in haar nog prille loopbaan - terug op de tweestrijd met de Zweedse. 'Ik had hoge verwachtingen maar Madelene speelde echt heel solide en blies het hele veld omver waardoor het zaak was bij te blijven. Dat het me lukt om hier te winnen is heel bijzonder. Het heeft mijn passie voor de sport een nieuwe boost gegeven.

Nelly Korda kon er ondertussen niet heel erg mee zitten dat aan haar reeks een eind was gekomen. 'Het weekend was wat teleurstellend, maar al met al speelde ik solide en pak ik wel weer een top-10. De competitie op dit niveau is geweldig dus om een streak neer te zetten zoals ik heb gedaan is - in welke sport dan ook - bijzonder. Hopelijk staat er snel iemand op om deze reeks langer te maken.'

Tour
  • ProShots