Pro tip: afstandscontrole wedges

Wat valt er te leren van de pro's? Nou bijvoorbeeld de afstandscontrole met hun wedges. Sander van Duijn legt uit hoe het moet.

Pro tip: afstandscontrole wedges

Tourpro's zijn absurd accuraat met hun wedges. Dat komt natuurlijk door eindeloos trainen, maar ook doordat ze er een heel overzichtelijk afstandssysteem op nahouden. En dat kunnen wij kopiëren. Want laten we eerlijk zijn: nog veel te vaak missen we binnen de honderd meter de green. Dat gaat vanaf nu veranderen.

Bij korte approaches gaat het om accuratesse, niet om kracht. Swing dus nooit voluit. Train drie lengtes voor je backswing, bijvoorbeeld met je handen tot schouderhoogte, heuphoogte en iets daaronder. Zet met een laser en een stel pionnen bepaalde afstanden uit – bijvoorbeeld dertig, veertig en vijftig meter – en kijk in welk vak de bal met welke swing eindigt (foto).

Nu heb je drie vaste afstanden met één wedge, en met drie wedges in je tas heb je negen standaardafstanden tot je beschikking. De volgende keer dat je op zestig meter van de vlag ligt, weet je dus dat je bijvoorbeeld met je 54º wedge een halve swing moet maken. Dat houdt de dingen simpel en geeft vertrouwen.

Tips
  • Ronald Speijer