Hier moet je op letten als je een golfzonnebril zoekt

Clubs, tassen, kleding, schoenen, trolleys: we oriënteren ons over het algemeen goed voor we tot aanschaf overgaan. Maar in een ander belangrijk onderdeel van wat tot de standaarduitrusting zou moeten behoren, wordt opvallend genoeg weinig geïnvesteerd. Heb jij al een golfzonnebril?

specialspex

'Voor welke sporten je allemaal speciale brillen hebt?' herhaalt Rinse Kijlstra van de online brillenspeciaalzaak specialspex.com de vraag voor hij op zijn vingers begint te tellen. 'Fietsen, hardlopen, schaatsen, bergsport, motorsport, vissen, watersport, golf. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Voor veel activiteiten geldt dat je met een 'standaardbril' wel uit de voeten kunt. Maar sportspecifieke eisen maken dat een op maat gemaakte bril veel comfortabeler is en je daadwerkelijk een zetje in de rug kan geven.' Kijlstra is mede-eigenaar van het bijna twee jaar geleden opgerichte bedrijf dat in sport- en veiligheidsbrillen gespecialiseerd is en beschikt over de grootste collectie sportbrillen op sterkte van de Benelux.

Tijdens het uitgebreide brilglazencollege dat Kijlstra vervolgens geeft, kunnen we niet voorkomen dat onze gedachten op enig moment afdwalen en we onszelf de vraag stellen waar wíj eigenlijk op letten bij de aanschaf van een zonnebril. Het eerlijke antwoord is dat we nog nooit een golfzonnebril kochten, noch een speciale bril voor een van de andere sporten die we beoefenen. De zonnebril op sterkte voor tijdens het autorijden gaat ook op de golfbaan op. En als er tijdens het hardlopen een bril nodig is, pakken we er een uit het mandje in de gang, variërend van kermismodel tot reclame-uiting en alles wat daartussen zit. Waarom? Gemakzucht misschien. En zeker ook het gevoel dat we zoiets niet nodig hebben. Die gewone bril volstaat toch prima?

Toch kunnen we niet ontkennen dat we altijd met enige jaloezie naar die vriend kijken die nonchalant zijn sportbril op zijn cap plant. Of die kennis die met een bril met meekleurende glazen door de baan gaat, terwijl wij op enig moment met een (te) donkere zonnebril voor het resterende daglicht op de tee staan. Om over ongemakken als invallend licht, beslaande glazen en dikke randen nog maar te zwijgen.

'Er is voor golfers nog veel te winnen als het op het hebben van een goede sportbril aankomt', knikt Kijlstra als we ons eigen brillengedrag ter sprake brengen. 'Bij het fietsen is het veel gebruikelijker dat ook recreanten een goede zonnebril op sterkte aanschaffen. Maar waar je bij een fietsbril door de manier waarop je op je fiets zit een bril wilt hebben met bijvoorbeeld een vrij dunne bovenrand – je kijkt immers meer door de bovenkant van je bril – heb je bij golf juist een bril nodig die geen of een dunne onderrand heeft. Immers, niemand wil om een hindernis heen hoeven kijken als de bal op de tee ligt.'

Persoonlijke voorkeur

Waar moet een goede golfzonnebril allemaal aan voldoen? Om te beginnen moet de sterkte natuurlijk in orde zijn. Niet als je niet brildragend bent, maar voor iedereen die in het dagelijks leven – voor autorijden, voor tv-kijken – een bril nodig heeft, is dat de eerste vereiste. Gelukkig gelden hier geen beperkingen. Zelfs de meest extravagante bril is op sterkte te maken. Indien gewenst zelfs multifocaal, zodat je voor het invullen van je scorekaart niet elke keer een andere bril op moet zetten.

Zeker zo belangrijk: het gezichtsveld. Dat moet groot zijn en bij voorkeur zo min mogelijk hindernissen hebben. Als je bal op de tee ligt, wil je niet dat een dikke onderrand je zicht belemmert, net zo min als dat je al te veel wordt afgeleid door de zijkanten van de bril (de pootjes of het invallende licht) als je opzij kijkt naar de fairway of hole. Golfbrillen zijn in de regel dan ook behoorlijk gekromd en volgen de vorm van je gezicht, waarbij het gebruikte materiaal bij de betere merken vrijwel altijd aanpasbaar is. Een pootje bijbuigen hier, een iets bredere neusbrug daar: het zijn de details die maken dat een bril echt goed en lekker zit. Kortom, de pasvorm is van groot belang. Niemand wil een bril die te strak zit of juist zo los dat hij bij het innemen van je stand of tijdens de swing van je neus glijdt.

Last but not least: de kleur van de glazen. Een fietser heeft andere contrastkleuren nodig dan een golfer. En waar watersporters niet de deur uit zouden moeten gaan zonder polariserende bruine glazen, heeft een golfer juist baat bij bijvoorbeeld amberkleurige of grijze glazen die blauw licht goed filteren en zo het contrast op een groen oppervlak vergroten. De keuze voor wel of geen polariserend glas is vaak persoonlijk. Het geeft een rustig beeld doordat het de schittering op de baan wat wegneemt, maar het kan ook het lezen van de green moeilijker maken. Bij Specialspex zijn er kleuren speciaal voor het golfen, maar bijvoorbeeld ook Oakley heeft een speciale prizm-golflens ontwikkeld voor maximaal contrast. 'De kleur van glazen speelt een grote rol,' zegt Kijlstra, 'net als het montuur natuurlijk. Je moet ervan houden, van de sportieve uitstraling die veel brillen hebben. Als je dat niet doet en je laat leiden door hoe de bril eruitziet, dan is de kans dat je met de optimale bril thuiskomt minder groot. Het loont daarom zeker om met verschillende monturen en kleuren te experimenteren. Soms moet je gewoon even ergens aan wennen', zegt hij, terwijl hij ons een bril met voor ons gevoel roze glazen in de handen drukt, waarbij we kennelijk net vies genoeg kijken om hem een 'probeer maar' te ontlokken. We hebben de bril nog niet op of we begrijpen zijn keuze. Het lijkt wel of de hele omgeving opgelicht wordt. Tegelijkertijd voelen we dat de glazen onze ogen beschermen tegen het harde licht. 'Dat harde licht is een extra reden om een zonnebril te dragen', zegt Kijlstra als we daar wat over opmerken. 'We smeren ons goed in, dragen een pet en UV-werende kleding, maar laten onze ogen de hele dag onbeschermd in de zon. Een bril met lenzen met goede UV-werende werking helpt om op lange termijn oogklachten te voorkomen.'

Na uitgebreid passen en meten gaan we de baan in met de Oakley Flak 2.0 en al snel merken we het grote verschil met onze 'normale' zonnebril op sterkte. Het is even wennen aan de glazen om het gezicht, maar al snel zijn we om: ultralicht, een fijne pasvorm en inderdaad is het alsof de fairway – en vooral ook de bal – verlicht wordt.

Toch vindt niet iedereen het fijn om een zonnebril op te hebben. Zo zul je Joost Luiten er nooit mee zien ('Ik heb het nooit fijn gevonden om dingen op mijn hoofd te hebben en heb daarom ook lange tijd geen pet gedragen'), terwijl bijvoorbeeld Daan Huizing het juist prettig vindt om een zonnebril te dragen ('Het is niet dat ik altijd een zonnebril draag in de baan, maar wel vaak. Ik heb de neiging snel te gaan knijpen met mijn ogen en dat voorkom je met een zonnebril. Ik heb geen glazen op sterkte maar ik heb mijn Oakley Flak 2.0 ook niet zomaar gekozen: hij is lekker licht, heeft een perfecte pasvorm en de lichtinval is beperkt.') 'Er speelt altijd een persoonlijke voorkeur mee. Gelukkig is het aanbod tegenwoordig dermate breed, en kunnen we zoveel doen met krommingen, kleuren, al dan niet multifocale glazen, et cetera, dat er voor iedereen – liefhebber of niet – een goede en passende bril te vinden is. En daar helpen we natuurlijk graag bij', zegt Kijlstra als hij de commentaren van Luiten en Huizing hoort. 'Laatst had ik een honkballer in de showroom die per se spiegelende glazen wilde hebben in zijn sportbril, terwijl je best vaak hoort dat mensen dat niet zo mooi vinden. Maar hij zei dat hij die spiegeling juist nodig had. Hij was pitcher en wilde niet dat zijn ogen konden verraden waar hij de bal heen ging gooien. Wat ik zeg: voor elke sport, voor elke sporter, zijn andere details van belang om tot de beste keuze voor een zonnebril te komen.'

Onderhoud

Net als je goed voor je golfclubs zorgt, moet je ook goed voor je (zonne)bril zorgen. Do's and don’ts om je bril langer mee te laten gaan.

Do

Spoel de glazen voor je deze schoon gaat maken eerst even af met koud water om stofdeeltjes te verwijderen.

Maak de glazen schoon met een speciale reinigingsspray of vochtige doekjes.

Gebruik een microfiberdoekje om de glazen te drogen.

Berg je bril na gebruik altijd op in een brillenzakje en brillenkoker.

Don't

Gebruik geen heet water om je glazen af te spoelen, dit kan de coating beschadigen.

Gebruik nooit een kledingstuk, vingers of een tissue om vlekken van de lens te verwijderen.

Gebruik geen oplosmiddel, alcohol of ander schoonmaakmiddel, hierdoor kunnen de lenzen mat worden.

Leg je bril nooit neer op de glazen.

Equipment
  • Specialspex