Pro tip: uit de bunker

Wat valt er te leren van de pro's? Sander van Duijn laat zien hoe je uit het zand controle houdt over je afstanden.

Pro tip: uit de bunker

Volgens tourprofessionals is de slag uit de greenside bunker de makkelijkste in golf. De bal is makkelijker te controleren dan uit de hoge rough, en omdat je de bal niet raakt maar 'm op een bedje van zand uit de bunker tilt, heb je behoorlijk wat foutmarge. Het lastige is echter dat de vlag de ene keer op 8 meter staat en de volgende keer op 25. Je kunt natuurlijk harder swingen of minder zand slaan, maar dat gaat vaak ten koste van de accuratesse. De meest eenvoudige oplossing is een andere club pakken.

Voor wie het even vergeten was: bij een bunker zet je het blad van je club een beetje open. Hierdoor raakt niet de scherpe voorkant van de zool het zand (die graaft zich namelijk in), maar de bolle achterkant van de zool. Deze zogenaamde bounce zit niet alleen op een sand wedge, maar ook – zij het in wat mindere mate – op langere ijzers.

Pak bij een lange bunkerslag dus gewoon een pitching wedge of een ijzer-9 (1). Zorg dat je laag zit en swing goed door. Door de lagere loft vertrekt de bal wat lager en vliegt en rolt hij verder. Wil je oefenen? Trek een lijn in het zand, een clubbladlengte achter de bal (2), en probeer deze bij de bunkerslagen intact te houden (3). Dit geeft je goede feedback over waar je club het zand raakt.

Tips
  • Ronald Speijer