Pro tip: pitch met spin

Wat valt er te leren van de pro's? Sander van Duijn laat zien dat die stuit-stuit-stop-pitch helemaal niet zo lastig is.

Pro tip: pitch met spin

Het is een slag waarmee je je flightgenoten stil krijgt. Die lage pitch die veel te hard lijkt te gaan, maar na twee keer stuiten vol in de remmen gaat en gewoon pin high tot stilstand komt. Je moet 'm wel dúrven slaan, want versnelling is essentieel om de noodzakelijkespin te creëren, maar dan kun je ook applaus verwachten. Wat heb je nodig?

In ieder geval een premium bal met zachte cover en een lob, gap of sand wedge met schone groeven. Met groeven vol gras, zand en modder kun je niet voldoende spin genereren (1). Daarnaast moet je een kale ligging hebben, zodat er geen gras tussen het clubblad en de bal komt en je de maximale frictie krijgt.

Bij deze slag is het de bedoeling dat je de bal clean raakt, waardoor deze laag blijft en veel spint. Sta iets open en speel de bal achter in je stand. Hou de polsen rustig en knik ze in de backswing maar een klein beetje. Draai het bovenlichaam vervolgens agressief terug naar het doel en pluk de bal met een vlakke swing en veel versnelling van het gras (2). Stuit. Stuit. Stop. Bewonderende blikken.

Tips
  • Ronald Speijer