Smith schrijft geschiedenis

De achterstand van de Australier was dus niet onoverbrugbaar. Door goed spel, maar vooral door een hete putter, legde Cameron Smith beslag op de titel in het 150ste Open.

smith

Eindelijk leek het dan te gaan gebeuren. Na acht jaar zonder Major zou de Noord-Ier eindelijk weer een van de vier grote titels winnen. Zijn spel was de afgelopen dagen ijzersterk en het gat dat hij en de Noord Hovland hadden geslagen leek onoverbrugbaar. De 150ste Champion Golfer of the Year zou uit Holywood komen.

Dat was echter gerekend zonder Cameron Smith. De Aussie leek zichzelf gisteren uit het toernooi te hebben gespeeld door een paar verkeerde keuzes en een koude putter, maar diezelfde putter was zondag weer net zo heet als op de eerste twee dagen. Werkelijk elke putt waar hij ook maar naar keek, viel in de hole, met een stretch van vijf birdies op rij na de turn als hoogtepunt van de dag.

Uiteindelijk tekende de nummer zes van de wereld voor een foutloze 64 (-8) en daarmee stelde hij McIlroy en Hovland voor een, zo bleek in de loop van de ronde, onoverkomelijk probleem.

Natuurlijk had hij de zege vooral aan zichzelf te danken, maar ook een beetje aan de twee mannen die voor hem stonden op het leaderboard.

Hovland had van meet af aan zijn dag niet en zakte met een 74 weg op het leaderboard, maar ook McIlroy kreeg het spel geen moment op de wagen. Vooral op de greens kwam de publieksfavoriet te kort (hij maakte geen enkele eenputt) maar dat was mede het gevolg van net niet scherpe ijzers waardoor hij zichzelf ook te weinig echte kansen gaf.

Op de afsluitende achttiende was er nog een kleine kans voor Rory, maar hij had wel een eagle nodig om een play-off af te dwingen. Zijn drive was door een landing tegen een heuveltje te kort en toen hij die chip over de valley of sin miste, en daardoor niet verder kwam dan een rondje -2, was er weer een kans verkeken voor McIlroy. Dat hij na een gemiste birdieput zelfs slechts derde werd, deed er nauwelijks nog toe.

Met een totaal van twintig onder par, een record voor de Old Course en een evenaring van de laagste score in een Brits Open van Henrik Stenson, ging de Claret Jug mee naar de andere kant van de wereld.

'Wat een week!', kon Smith, nadat hij de beker in handen had gekregen, nog net uitbrengen voor hij door emoties werd overmand. 'De baan was precies zoals een Openbaan zou moeten spelen... Ik kan niet geloven wat ik net gedaan heb', maakte hij zich snel van zijn toespraak af.

Later, in een interview, had hij niet veel extra tekst.

'Ik ben in mijn dromen nooit zo ver gekomen en eigenlijk heb ik er nog steeds geen woorden voor. Dat ik hem hier win is echt helemaal niet te geloven. Ik denk dat ik zo eerst maar eens ga proberen te kijken hoeveel bier in dit ding passen', lachte hij nadat de emoties wat gezakt waren.

Lars van Meijel legde met een ronde in 69 slagen beslag op de 53ste plaats en keek, terecht, met een goed gevoel terug op zijn Majordebuut waarin hij eigenlijk maar van één ding baalde: dat het alweer voorbij was.

Een mening die door heel veel golfliefhebbers over de hele wereld gedeeld werd.

Tour
  • ProShots