Herinneringen aan een week overleven op Royal St. George's II

Het is deze week precies tien jaar geleden dat The Open op Royal St. George's werd gespeeld. Net als nu deden in 2011 twee landgenoten mee. Joost Luiten en Floris de Vries. Een terugblik met Nederlands nummer 1 die toe is aan zijn achtste deelname aan de strijd om de Claret Jug.

joost luiten

De verwachting is dat het deze week beter weer wordt. In plaats van aanhoudende stortregens harde wind en lage temperaturen wordt een matige briesje verwacht met een aangenaam temperatuurtje en zou het droog moeten blijven. Een wereld van verschil met de gure herfstweek uit de zomer van 2011. 'Gelukkig wel', lacht Luiten als we hem vragen terug te gaan naar de week van The Open nu tien jaar geleden. 'Het was echt verschrikkelijk weer. Volgens mij was niets meer droog. Ook al scheen af en toe de zon even. Dat was dan zo kort dat je er eigenlijk niet veel mee opschoot', gaat Luiten terug in zijn geheugen.

Het Open van 2011 in Kent was voor de Nederlander de eerste deelname aan de strijd om de Claret Jug. Wat herinnert hij zich van de 140ste editie van The Open?

'Dat het mijn eerste Major was dus. En dat ik par moest maken op de achttiende op vrijdag om het weekend te halen. Dat lukte en daardoor mocht ik op zaterdag meedoen en ging ik als een van de eersten de baan in. Ik kan me de score niet eens meer precies herinneren (79, red) maar ik weet nog goed dat ik zelden – misschien wel nooit – in zulk slecht weer had en heb gespeeld. Het was echt bikkelen. Dat was het overal geweest maar zeker op een baan als Royal St. George's. We hadden ook nog een beetje de pech van het weer want waar wij echt het slechtste van het weer hadden, werd het in de middag droog en regende het alleen nog goede scores waardoor ik achterin eindig' aldus de als 69ste gefinishte Luiten over zijn eerste Open.

(Artikel gaat onder de foto door)

Het was de natste week ooit, maar heel soms brak de zon door.

Na de natte editie van 2011 volgen er nog zes, en staat hij nu voor de start in zijn zevende deelname. Waar schaalt Luiten de klassieke links in Kent in de banen van The Open.

'Niet heel hoog eerlijk gezegd. Het is zeker niet de meest aansprekende baan wat mij betreft. Birkdale, Carnoustie, de Old Course van St. Andrews, Turnberry zijn wat mij betreft allemaal betere banen waar The Open wordt gespeeld. Maar goed, dat is mijn persoonlijke mening. Ik weet dat Royal St. George's een rijke historie heeft waar veel mooie edities plaats hebben gevonden, maar wat mij betreft is het niet de meest spraakmakende van de banen waar ik The Open heb gespeeld. Al is het fijn – zeker in deze tijd – dat je er gewoon met de auto naar toe kan. Een paar uurtjes rijden, met je auto op de trein, en je bent er al bijna.'

In de laatste twee edities van The Open waar Luiten aan meedeed eindigde hij als gedeeld 44ste (2017) en gedeeld 32ste (2019) en Luiten gaat dan ook met vertrouwen naar 'de overkant'.

'Als ik de lijn van Schotland door kan trekken kan het een leuke week worden. Ik speelde goed de afgelopen week, alleen kreeg ik de putts er niet in. Daar zal op de oefendag dan ook de focus op liggen. Als ik de bal iets beter weet te holen heb ik alle vertrouwen in een goed resultaat.'

Naast de putts die moeten vallen is er nóg iets wat beter moet gaan dan de afgelopen weken, erkent Luiten.

'In Ierland, twee weken geleden, schoot het in mijn rug. Dat gaat nu – mede dankzij de aanwezigheid van mijn fysio – een stuk beter, maar fit voel ik me zeker niet. Niet alleen mijn rug, maar ik voel me sowieso echt moe. Ik denk dat het wel eens te maken zou kunnen hebben met de darmproblemen van een tijdje geleden. Hoe je het ook bekijkt: ik heb toen een paar weken plat gelegen maar ben, toen de klachten goeddeels weg waren, meteen weer in mijn gewonen ritme gevallen, ben gewoon door gegaan met mijn routines. Misschien is deze vermoeidheid een teken van mijn lichaam dat dat toch wat snel is geweest allemaal. Ik hoop dat we er deze week iets moois van kunnen maken en dan ga ik daarna goed kijken hoe ik de komende weken in ga vullen. Ik wil heel graag spelen, maar misschien is het goed om deze zomer even wat langer vrij te nemen om echt goed uit te rusten.

Overleven op The Open.

Joost Luiten speelt de eerste twee dagen samen met landgenoot Johannes Veerman en oud-majorwinnaar Jason Day. Het trio slaat donderdag om 1230 plaatselijke tijd af, en vrijdag om 07.30.

Klik hier voor de herinneringen van Floris de Vries die eveneens meedeed in 2011

Tour
  • Golfsupport