Rahm moet Memorial met ruime voorsprong verlaten

Marge van zes slagen op rest van het veld niets waard na positieve covid-test en spanning neemt toe in U.S. Women's Open waar jonge routinier koploper is.

rahm

Niets leek een zege in The Memorial nog in de weg te staan voor de Spanjaard. Hoewel de achtervolgers van naam waren, was zijn voorsprong na 54 holes zo ruim dat het wel héél gek moest lopen, wilde de Spanjaard nog misgrijpen.

Het liep gek want pas voor de vierde keer sinds spelers in competitie worden getest bleek de uitkomst van die test positief en dus moest Rahm, ondanks de ruime voorsprong en het afwezig zijn van klachten, het veld ruimen.

In een verklaring van de PGA Tour is te lezen dat Rahm eerder deze week te horen kreeg dat hij in contact was geweest met een besmet persoon en dat hij daardoor de keuze kreeg: hij kon zich voor de zekerheid terugtrekken, maar hij mocht ook - zij het met enige restricties - in competitie blijven en een strikt testregime ondergaan. Deze tests vielen steeds negatief uit, tot de test op zaterdag, op het moment dat Rahm in de baan was en zijn voorsprong aan het uitbouwen was.

'Ik ben extreem teleurgesteld dat ik me terug heb moeten trekken uit het Memorial. Dit zijn van die dingen die gebeuren in het leven en de manier hoe je hier mee omgaat bepaalt hoe je bent als persoon', aldus Rahm in een verklaring na zijn gedwongen WD. 'Ik ben dankbaar dat mijn familie en ik oké zijn en we zullen alle nodige voorzorgsmaatregelen nemen om veilig en gezond te blijven en ik hoop zo snel mogelijk weer terug te keren op de golfbaan', aldus de Spanjaard die tot twee dagen voor het U.S. Open in quarantaine moet blijven.

Door het wegvallen van Rahm zijn Patrick Cantlay en Collin Morikawa plots de koplopers. Met -12 heeft het tweetal drie slagen voorsprong op Grace en Scheffler die op hun beurt weer minimaal drie slagen voor staan op de rest van het veld.

Leaderboard

Het U.S. Womens's Open gaat toe naar een spannende slotdag nu de verschillen aan de top maar klein zijn.

De nog altijd maar 26-jarige routinier Lexi Thompson ging foutloos rond op de derde speeldag en nam daarmee de koppositie over van de negentienjarige Yuka Saso. Thompson, die de eerste foutloze kaart van de week inleverde, won al elf keer op de LPGA, de laatste keer in 2019, maar wist in 51 starts maar één Major op haar naam te zetten.

'Ik heb de afgelopen jaren niet gespeeld naar mijn standaard en dat heeft me veel pijn gedaan', aldus de Amerikaanse na afloop van de derde ronde waarmee ze met een totaal van -7 nipt aan kop kwam. 'Ik was veel te veel bezig met nadenken en nam alles veel te serieus. Ik moet er mee leren omgaan dat je in dit rare spel nu eenmaal ook slechte ballen gaat slaan, it is what it is.

Een opvallende naam hoog op het leaderboard is die van amateur Megha Ganne. De pas 17-jarige Amerikaanse die na de eerste dag brutaal aan de leiding ging, leverde met een 72 (+1) weliswaar iets is, maar staat nog altijd derde en is met -3 een van de slechts zeven speelsters in het veld die onder par staan.

Leaderboard

Tour
  • ProShots