Rahm serveert Spaanse lekkernijen op Augusta National

Eén van de vele mooie tradities van The Masters is het diner van de kampioenen dat aangeboden wordt door de regerend kampioen. Dankzij de zege van Jon Rahm mogen de heren volgende week genieten van de Spaanse keuken.

tapas

Sandy Lyle presteerde het om zijn gasten in 1989 haggis voor te zetten, Nick Faldo presenteerde in 1997 traditionele fish and chips en Tiger Woods liet met zijn eerste Champions Diner zien dat hij nog maar piepjong was door te kiezen voor cheeseburgers, milkshakes en patat. Hij had zomaar aan Washington door de McDrive kunnen rijden, maar het was echt de staf van Augusta National die het maal kookte voor de aanwezige oud-kampioenen.

De traditie dat de oud-kampioenen aan de vooravond van het toernooi samenkomen voor een door de regerend kampioen gekozen maaltijd gaat terug tot 1952 toen Ben Hogan de eerste was die deze eer te beurt viel.

Controverse

Het is eenvoudig voor te stellen dat niet elke keuze even goed valt. Er zullen vast beleefdheidshalve wat hapjes Haggis genomen zijn toen Lyle het traditionele gerecht op tafel zette, veel enthousiasme zal er niet geweest zijn. Hetzelfde geldt misschien wel voor het sushi georiënteerde menu van Hideki Matsuyama in 2022, een keuken die veel Amerikanen vreemd is. Al maakte niemand het ooit zo bont als Fuzzy Zoeller. Hoewel de Amerikaan al snel zei dat hij slechts een grapje had gemaakt waren zijn woorden aan het adres van Tiger Woods in 1997 ronduit racistisch ('Zeg hem dat hij geen gebraden kip moet serveren of wat ze dan ook eten') en besloten enkele sponsors de samenwerking te verbreken.

Tapas

De kans dat Jon Rahm op vergelijkbare opmerkingen mag rekenen is klein, en niet alleen omdat iedereen er wel van doordrongen is dat een slechte 'grap' vooral slecht is voor je reputatie. Met een selectie van tapas, kazen, Iberico ham, tortilla en enkele typisch Baskische gerechten Chistorra con patata en Culeton a la Parrilla (Baskische chorizo met aardappel en Baskische rib-eye) en een desert van Crema y nata loopt ons in elk geval het water al in de mond.

De winnaar hoeft niet zelf te zorgen voor het klaarmaken van het eten, de rekening komt wel zijn kant op.

World
  • Adobe Stock