Oak Hill laat zijn tanden zien

Na de eerste ronde van het PGA Championship zullen veel spelers hun scorekaart hoofdschuddend hebben ingeleverd. Oak Hill speelt moeilijk, heel moeilijk.

Oak Hill laat zijn tanden zien

De gemiddelde score op de par 70 lag in de openingsronde rond de 74. Door een lastige zijwind en aflopende fairways wisten de spelers van de tee in slechts 10 procent van de gevallen het korte gras te vinden. In de andere negentig procent eindigden ze in de dikke rough of diepe bunkers. Succes.

Oak Hill werd voor het Major flink gerenoveerd om de baan meer in zijn originele staat te brengen. Er werden duizenden bomen gekapt en de sterke contouren van het design van Donald Ross werden hersteld. De spelers hebben er vooralsnog nog geen oplossing voor weten te vinden.

Alsof de baan ooit makkelijk heeft gespeeld.

In de drie U.S. Open en drie PGA Championships die hier gespeeld werden lag de winnende score rond -4 en alleen Jason Dufner wist in 2013 in de dubbele cijfers onder par te eindigen (-10). Dat was een relatief eenvoudig jaar, waarin 21 spelers onder par wisten te eindigen. In de ander vijf Majors op Oak Hill lukte dat slechts 10 spelers.

De spelers zijn gewaarschuwd: Oak Hill is moeilijk. Heel moeilijk.

Leaderboard

Jon Rahm maakte een 76 (+6), zijn hoogste score op de PGA Tour in het afgelopen jaar. 'Het was een gevecht', gaf hij later toe. Hij staat 117de, net als U.S. Open-kampioen Matt Fitzpatrick en de winnaar van afgelopen week, Jason Day.

Rory McIlroy vecht niet alleen tegen de baan, maar ook tegen een virus. 'Maar ik voel me beter dan gisteren', was zijn optimistische conclusie na een hard bevochten 71 (+1). Met een 27ste plaats zit hij nog volop in de race.

'Je hoeft niet ver uit de richting te zijn om een bogey te maken', aldus Viktor Hovland die op de openingshole zijn bal uit de rough nog geen dertig meter vooruit wist te krijgen. Hij herstelde zich met een 68 (-3) en staat gedeeld 6de, met Adam Scott, Keegan Bradley en Ryan Fox.

Corey Conners noemde de eerste ronde 'de lastigste Major-test die hij ooit speelde', maar hij slaagde met vlag en wimpel. Na een 67 (-4) deelt de Canadees de derde plaats met Dustin Johnson en Scottie Scheffler.

Niemand deed het echter beter dan Eric Cole, die na veertien holes op -5 staat. De rookie speelde slechts 23 toernooien op de PGA Tourm waarin hij twaalf keer de cut haalde. Maar hij heeft nog vier holes af te maken, dus wie weet waar hij aan het begin van de tweede ronde staat.

De grote jongens kunnen hun borst nat maken.

Tour
  • Pro Shots