Finau weer de beste

Ondanks aandringen van 's werelds nummer 1 bleef de lange Amerikaan iedereen voor in Mexico. Alweer voor de vierde keer binnen een jaar tijd liet hij zich tot winnaar kronen.

finau

Lang leek de 33-jarige Finau het volgende slachtoffer van de vloek van Puerto Rico. De in 2007 pro geworden Amerikaan won er in het seizoen 2015-2016 zijn eerste wedstrijd en in de jaren die volgden slaagde hij er maar niet in om een tweede toernooi te winnen. De vloek van Puerto Rico: wie daar zijn eerste toernooi wint, zal nimmer elders winnen.

Aan die urban legend maakte Finau voor zichzelf een eind door in de zomer van 2021 het Northern Trust te winnen na een play-off met Cameron Smith, om daarna door te stomen met niet minder dan vier zeges sinds afgelopen juli. Grote toonaangevende evenementen zijn het nog altijd niet, maar als je in een man tegen man gevecht met de nummer 1 van de wereld overeind blijft, dan is ook een zege in het matig bezette Mexico Open er een om nooit te vergeten.

Dat Rahm de laatst overgebleven uitdager was, was om meer dan een reden opvallend. In de eerste plaats als het feit dát de winnaar van het groene jasje er was om zijn titel te verdedigen. Na The Masters hield hij zich eerst al aan zijn woord om in de week direct daarna aan de start te verschijnen, en in Mexico deed hij dat opnieuw: als titelverdediger vond hij dat hij het niet kon maken zich op het laatst af te melden.

De tweede reden dat het opviel dat Rahm zo lang in de race bleef kwam door de start van zijn toernooi, die niet echt sprankelend was waardoor zijn aanwezigheid leek uit te draaien op een bijrol. Maar toen werd het zaterdag en schudde hij op indrukwekkende wijze een nieuw baanrecord (61) uit zijn mouw en liet daarmee indirect aan Finau weten dat hij nog lang niet klaar was.

Dat het zover niet kwam lag niet zozeer aan Rahm maar aan Finau zelf. Wat de Spanjaard ook probeerde, zijn tegenstrever antwoordde gepast en kwam vrijwel geen moment meer in de problemen en had aan het eind van de dag zijn voorsprong zelfs nog wat uitgebouwd. Met een totaal van -24, na een slotronde in 66 slagen, hield hij Rahm (67) drie slagen achter zich. Ruim voldoende voor overwinning nummer 6.

'Het maakt niet uit hoe ver je voor staat, je moet scherp blijven om een golftoernooi te winnen. Pas na mijn derde slag op achttien liet ik de gedachte toe dat ik het nu niet meer kon verpesten', lachte Finau kort na de overwinning tegen zijn goede vriend Rahm. 'Ik wist dat het vandaag niet makkelijk zou worden met de vorm waarin hij steekt, dat het me toch gelukt is om als eerste te eindigen voelt heel goed.'

LPGA

Waar in Mexico de lach overheerste na de zege van Finau, vloeiden de tranen in het JM Eagle Championship rijkelijk na de zege van Hannah Green. De Australische plaatste zich met een lange putt voor de play-off met Xiyu Lin en Aditi Ashok die ook allebei op -9 eindigden, en trok die op de tweede extra hole met een par naar zich toe.

De 26-jarige Green won in 2019 twee keer, waaronder het PGA Championship, maar bleef daarna steeds met lege handen achter. Ze eindigde met regelmaat in de top-10, miste zelden een cut, maar het uitblijven van de derde overwinning begon steeds meer aan haar te knagen, erkende ze door emoties overmand na afloop van de play-off.

'Het zijn lange jaren geweest waarin ik best goed speelde maar het me maar niet lukte om het binnen te brengen. Ik ben ontzettend blij en trots dat het nu wel gelukt is. Ik denk dat deze zege het makkelijker maakt om weer te winnen. Ik weet nu weer hoe het moet, hoe het voelt, om te winnen. Deze zege is net zo belangrijk als de eerste twee overwinningen.'

Dewi Weber verscheen niet aan de start. Nadat ze er niet in geslaagd was zich via de Monday Qualifier te plaatsen voor het toernooi bleef ze steken op de reservelijst.

Tour
  • Golfsupport