Een beetje steun doet wonderen

Sporten is goed, maar soms kunnen spieren, banden en pezen protesteren en geïrriteerd raken. Dat kan een ontspannen rondje golf behoorlijk in de weg zitten. Wij riepen de hulp in van een aantal braces van Pure 2improve en werden aangenaam verrast.

Een beetje steun doet wonderen

De braces zijn verkrijgbaar in verschillende maten, dan wel goed aanpasbaar, waardoor ze altijd op maat te maken zijn – essentieel om voldoende steun te bieden. Op de website pure2improve.com wordt duidelijk aangegeven hoeveel druk en steun een brace biedt.

Lichte ondersteuning

Golf is geen extreem intensieve sport, waardoor lichte ondersteuning vaak al voldoende is. 'Golf is veel bewegen met een lage intensiteit, en daarmee ontwikkel je vaak extra vocht in je gewrichten', legt fysiotherapeut Aart Rietveld uit. 'Een open knie- of enkelbrace is dan geen goede oplossing, omdat je het vocht naar de opening stuwt – waar je het vaak juist niet hebben wilt. Dichte braces voeren het vocht goed af en bieden ruim voldoende support bij golf.'

Stevig en rekbaar

De kniebrace sluit inderdaad stevig rond het gewricht en voelt robuuster aan dan eerder gebruikte producten. Dat geeft niet alleen veel vertrouwen, maar voorkomt ook dat je 'm steeds omhoog moet hijsen. Is meer stabilisatie nodig – zoals bij de enkel of pols – dan bieden stretchbanden met klittenband maatwerk.

De tennis-/golfbrace voor een opspelende elleboog is zelfs voorzien van een draaiwieltje om de druk geleidelijk op te kunnen voeren. Een soort BOA-sluiting dus, die je vaak tegenkomt bij golfschoenen. Slim.

Alle gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit, dus over de levensduur maken we ons geen zorgen. De meeste braces van Pure 2improve zijn gemaakt van neopreen: stevig en rekbaar materiaal dat warmte vasthoudt en vocht gemakkelijk afvoert. Nuttige eigenschappen bij het ondersteunen van wankele gewrichten.

Rugbrace

De grote verrassing is wat ons betreft de rugbrace. Elke chronische rugpatiënt weet dat golf niet fijn is voor de onderrug, maar we hadden nooit nagedacht over ondersteuning. De brede band met verticale baleinen en horizontale spanbanden biedt direct verlichting.

Naar voren buigen om de bal te adresseren is merkbaar minder pijnlijk, en dankzij de ondersteuning is je rug aan het einde van de ronde minder moe en stijf. Ideaal, zeker als je meerdere dagen achter elkaar speelt. En als bonus lijkt je bierbuikje voor even een sixpack.

Minder belasting

Ons onderzoek bracht ook naar voren dat het een fabel is dat spieren 'slap' worden van ondersteuning. Het gebruik van een brace heeft geen negatieve invloed op spierkracht, uithoudingsvermogen of stijfheid van spieren en banden.

Het verlicht slechts de belasting, wat verergering van de klachten tegengaat en herstel bevordert. Wel moet je natuurlijk de juiste brace hebben om de functie en mobiliteit van je gewrichten op peil te houden.

Hoe ouder je wordt, des te frequenter worden de aanvallen van 'pijntje hier, pijntje daar'. Daar doe je niets aan. Maar een brace helpt je comfortabeler de baan door. Wij doen het ervoor.