Effectief oefenen (1): realistische situaties voor betere resultaten

Heeft jouw homecourse een aantal korte oefenholes of zelfs een par-3-baan? Gebruik deze holes om aan je spel te werken. Maar doe het dan wel zo realistisch mogelijk. Sven Kitseroo legt uit waarom.

Effectief oefenen: train zo realistisch mogelijk

Je leert maar weinig van 'blind' een emmer ballen wegslaan op de driving range. Natuurlijk kun je op een netje of afstandsbord mikken, maar er gaat niets boven een green en een vlag als doel – daar mik je in de baan immers ook op. Maak dus gebruik van die par-3-baan om te werken aan je spel.

Sla niet zomaar een bal. Kies een balvlucht, lijn goed op en ga door je hele pre-shotroutine.

Probeer tijdens een oefensessie de situaties die je tijdens een ronde tegenkomt zo dicht mogelijk te benaderen. Dat maakt het makkelijker om de slag te reproduceren als het er écht om gaat. Sla dus niet de ene na de andere bal, maar neem je tijd en ga bij elke slag door je hele routine: club kiezen, balvlucht visualiseren, proefswing maken en de trekker overhalen. Je kunt zelfs een spanningselement toevoegen door je voor te stellen dat je een par moet maken om de hole te halven of je handicap te verlagen. Oefen dus zo realistisch mogelijk.

Tips
  • Ronald Speijer