Pin High Golftravel zet groene ambities om in daden op boomplantdag met Trees for All

Wat doe je als touroperator als je niet alleen mensen op golfreis wilt sturen, maar ook aan het klimaat wil denken? Op die vraag zocht Pin High een antwoord.

pin high

In Golfers Magazine 10 legt operationeel directeur Matthijs Hermsen uit waarom hij en zijn collega's vonden, en vinden, dat ze hun verantwoordelijkheid moesten pakken om de wereld een beetje duurzamer te maken, de vragen die daaruit voortkwamen en het pad waarlangs ze uiteindelijk bij de huidige samenwerking met Trees for All kwamen.

Eén van de zaken waar de grootste golftouroperator van het land mee aan de slag gaat is het planten van natuurelementen. En dan niet ergens op basis van certificaten, maar gewoon in Nederland. Golfers Magazine stak de handen uit de mouwen, verruilde de pitchfork voor de schop en hielp Nederland een beetje groener maken.

'Samen met enkele tientallen anderen – waaronder een flinke afvaardiging van Pin High melden we ons deze vroege decembermorgen op het land van de familie Hulst in Geesteren, diep in het Gelderdse land, Hier, op hun grond gaan we straks zo'n duizend 'landschapselementen planten. Niet lukraak zomaar wat bomen neerzetten, maar een grote diversiteit aan bomen, planten en struiken volgens een strak opgesteld plan.

Landschapherstel

Erwin, die namens het Geldersch Landschap de beplanting begeleidt: 'Als je door dit gebied rijdt zie je heel veel precies hetzelfde landschap. Grote weilanden, rechte sloten. Eigenlijk proberen we te herstellen wat er de afgelopen twee eeuwen door ruilverkaveling en monocultuur is misgegaan. Om de natuur gezond te krijgen heb je biodiversiteit nodig. Dit soort initiatieven zijn heel belangrijk in dat proces. Jullie gaan hier vandaag meer dan 25 soorten planten, van wintereiken tot gelderse rozen, en die vormen de komende jaren met elkaar een gezond en divers landschap.'

Dat laatste was precies de reden waarom de familie Hulst besloot om het land rond hun huis in samenwerking met het Geldersch Landschap en Trees for All een 'bosbestemming' te geven. 'Sinds we hier wonen lag dit stuk grond braak. Het was een voormalige paardenbak en een groot stuk weiland. Dit is een prachtig initiatief want zonder de hulp van deze vrijwilligers hadden we dit niet zomaar kunnen doen', zegt mevrouw Hulst terwijl ze tevreden om zich heen kijkt naar het harde werk dat om haar heen in tweetallen plaatsvindt.

Ook door Golfers Magazine dus, samen met Matthijs Hermsen die ook zeer in zijn nopjes is met de uitwerking van het initiatief, zegt hij terwijl we samen scheppen, planten en de grond weer aanstampen in het ons toegewezen vak. 'Als je, zoals wij iets wil doen dan is dat nog best een hele klus. Als je je verdiept in de handel in certificaten dan word je daar niet vrolijk van. Uiteindelijk zijn we bij Trees for All uitgekomen. Een organisatie die zich inzet voor een bosrijke wereld en duurzame bosprojecten in binnen- en buitenland. Dat we daar, samen met alle klanten van Pin High een steentje aan bij mogen dragen is iets waar we met zijn allen best een beetje trots op mogen zijn.'

Trees for All

Rik Roskam, relatiemanager Trees for All: We zijn alle donateurs, vooral bedrijven, ontzettend dankbaar dat we dit soort projecten van de grond kunnen krijgen. Je hoort wel eens zeggen, en dat is ook zo, dat het lang duurt voordat bomen CO2 opnemen maar je moet de noodzaak om iets te doen niet verengen tot alleen CO2. Biodiversiteit, herstel van het landschap, het draagt allemaal bij aan een gezondere omgeving en we weten allemaal dat dat broodnodig is.'

Als de collega's aan het eind van de dag weer huiswaarts keren staan er in Geesteren zo'n duizend nieuwe bomen en struiken. Een schijntje in vergelijking met de bijna 10 miljoen exemplaren die Trees for All de afgelopen 25 jaar realiseerde, maar voor heel veel reizigers van Pin High geldt nu ook dat ze weten dat hun golfreis niet alleen henzelf ten goede kwam. Hermsen: 'Of we nog meer willen doen? Zeker willen we dat. We hebben een groot aanbod aan ECO Hotels, steeds meer banen hebben een gecontroleerd ECO-label, we richten ons steeds meer op autoreizen en zouden graag ook treinreizen opnemen. Kun je verwachten dat dat allemaal van vandaag op morgen gebeurt? Nee, dat niet. Zijn we onderweg? Ja, dat durf ik wel te stellen.'

Het hele verhaal over de groene ambities van Pin High Golftravel lees je in Golfers Magazine 10 die vanaf 13 december in de winkels ligt.

Clubs & amateurs
  • Golfers Magazine