Zo draagt golf bij aan je gezondheid 

Golf is meer dan alleen een sport: het heeft zowel een sociaal- als gezondheidsaspect en is daarmee een recept voor geluk.  

golf

Nog altijd is golf in de ogen van veel mensen een chique sport zonder veel inspanning, die gespeeld wordt door oudere mannen. Dit is echter al lang niet meer waar: de laatste tijd verschijnen er steeds meer jongeren op de golfbanen. Waarom? Vanwege de bijdrage van golf op je sociale, mentale en fysieke welzijn.

Sociaal

Een van de mooie aspecten aan golf is dat het een sociale sport is. Naast het oefenen op de driving range ga je in de meeste gevallen met minimaal twee mensen de baan op. En ondanks de individuele score, speel je toch ook een beetje in teamverband. Dezelfde baan, dezelfde hole en vaak ook min of meer dezelfde route. Bovendien is er tijdens een ronde golf genoeg tijd voor gesprekken en is er achteraf altijd de gelegenheid om verder te socializen in het clubhuis.

Mentaal

Golf heeft ook verschillende mentale voordelen. Misschien wel het belangrijkste: een rustmoment. Sport en rust lijken met elkaar in tegenspraak, maar als je op de golfbaan staat, ben je even onbereikbaar voor de buitenwereld. Tenminste, als je je smartphone uit hebt gezet of op vliegtuigstand. Ongestoord genieten van de natuur en omgeving is een van de grote voordelen van golf en voor je mentale welzijn.

Bij elke swing bouw je een beetje mentale weerbaarheid op, zelfs als de swing niet helemaal lukte. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor elke swing die je maakt. Je afslagen, pitchen, chippen of putten verbeteren? Je hebt zelf in de hand hoe goed je wilt worden!

Fysiek

Golf is een sport en daar ontbreekt het fysieke aspect niet aan. Probeer maar eens een swing te maken waarmee je niet je hele lichaam gebruikt. Golf is goed voor het hele lijf en draagt bij aan een betere balans en beweeglijkheid.

Vergeet ook bij golf daarom niet om een goede warming-up te doen, waarbij je alles goed warm en los maakt. Vooral als je een volledige werkdag achter een bureau hebt gezeten, kan het er zomaar inschieten tijdens een swing als je niet goed opgewarmd bent.

Zorg goed voor je lichaam

Merk je dat je last krijgt van je spieren tijdens het golfen? Dan kan het verstandig zijn om eerst een fysio te bezoeken voordat je de baan op gaat. Belangrijk om te weten: fysiotherapie wordt volgend jaar weer niet vergoed vanuit je basisverzekering, hiervoor heb je dus een aanvullende zorgverzekering nodig. Neem dus je zorgverzekering goed onder de loep als je overweegt om fysiotherapie in je pakket te nemen.

Golfen vraagt om een combinatie van verschillende fysieke aspecten. Niet alleen nauwkeurigheid van de swing, maar ook een goede houding, flexibiliteit, evenwicht en kracht zijn belangrijk. Een fysio kan je met veel van deze zaken helpen. Zo hoef je niet met pijn te blijven spelen.