Gênante missers (2): de topper

Golf is een spel van fouten maken. Maar je hebt foutjes die erbij horen en blunders waarvan je het schaamrood op de kaken krijgt. Mark Metgod helpt je bij het voorkomen van echt gênante missers. Deze week het toppertje.

Gênante missers (2): de topper

Je wacht geduldig tot de flight voor je ver genoeg weg is, zodat je flink wat afstand kunt overbruggen. Als je eindelijk mag, raak je de bal echter vol op zijn kop. In het beste geval scheert hij nog honderd meter laag over de grond, maar in het slechtste geval hoor je alleen het clubhoofd door de lucht zwiepen en blijft de bal liggen.

Wees eerlijk: probeerde je de bal de lucht in te helpen? Waarschijnlijk zit je gewicht dan tijdens de downswing te veel op je achterste been, waardoor het laagste punt van je swingcirkel te ver áchter de bal zit in plaats van ervoor (1).

Als golfer speel je de bal naar voren en sla je 'm niet de lucht in – dat doet de club wel voor je, waarbij de snelheid voor de hoogte van de bal zorgt. Hou je gewicht in de backswing gecentreerd boven de bal en verplaats het tijdens de downswing meer naar je voorste been, waardoor de club steiler en meer van boven op de bal in komt (2).

Een goede oefening is een handdoek tien centimeter achter de bal leggen en vijf centimeter voor de bal een tee in de grond drukken (3). Het doel is om de handdoek te missen en de tee (na impact) te raken. Zo kom je iets steiler op de bal in en is de topper verleden tijd.

Tips
  • Ronald Speijer