Gênante missers (1): lobdrive

Golf is een spel van fouten maken. Maar je hebt foutjes die erbij horen en blunders waarvan je het schaamrood op de kaken krijgt. Mark Metgod helpt je bij het voorkomen van echt gênante missers. In deel één de drive die bijna recht omhoog vliegt.

Gênante missers (1): lobdrive

Je slaat met je driver bijna volledig onder de bal door, waardoor deze recht omhoog vliegt in plaats van naar voren – alsof je een lob wedge hebt geslagen in plaats van een driver. Het bewijs is een afdruk van de bal op de bovenste rand van het clubblad, die soms zelfs doorloopt in een lelijke veeg boven op het clubhoofd.

De oorzaak is dat je swingcentrum (het borstbeen) bij impact ter hoogte of zelfs voorbij de bal zit, waardoor je deze op het laagste punt van je swing raakt.

Dat kan komen doordat de balpositie bij adresseren te veel naar het midden ligt (in plaats van ter hoogte van de hiel van je voorste voet), maar meestal komt het doordat je bovenlichaam tijdens de downswing richting het doel beweegt (1). In beide gevallen kom je te steil op de bal in.

Je wilt de bal met de driver in een opwaartse beweging van de tee 'vegen' (2). Hiervoor moeten je schouders bij het adresseren licht gekanteld zijn, met de achterste schouder lager dan de voorste.

Hoe zorg je voor de goede set-up?

Zet je driver met alleen je voorste hand achter de bal, en hou je voeten naast elkaar. Stap met je achterste voet een flinke stap van het doel af. Plaats je achterste hand met gestrekte arm tegen de zijkant van je dijbeen en zak daarmee bijna tot je knie. Hierdoor is je achterste schouder lager en helt je wervelkolom iets naar achteren (3). Door deze set-up geef je de bal hoogte mee (opwaarts raken) en dat is weer belangrijk voor de afstand.

Tips
  • Ronald Speijer