Gênante missers (3): de shank

Golf is een spel van fouten maken. Maar je hebt foutjes die erbij horen en blunders waarvan je het schaamrood op de kaken krijgt. Mark Metgod helpt je bij het voorkomen van echt gênante missers. In dit deel de desastreuze shank.

Gênante missers (3): de shank

De shank is met afstand de meest desastreuze slag in golf. De bal raakt de hosel van je ijzer en vertrekt in een hoek van 45 graden laag naar rechts. En hoe meer je dit probeert te voorkomen, des te erger het wordt. Ze zeggen niet voor niets dat de moeilijkste slag in golf de slag na een shank is.

Er kunnen meerdere oorzaken voor een shank zijn, maar ze hebben allemaal als resultaat dat het clubhoofd bij impact verder van je vandaan is dan in de set-up.

We willen dus dat de armen en handen in de downswing dichter bij het lichaam blijven. Het gaat erom dat je het clubhoofd terugkrijgt op de plek die jij wilt – ook in lastige situaties. Een bewegingspatroon veranderen is lastig, maar met deze oefening zal het vertrouwen groeien.

Leg drie ballen een centimeter of vijf van elkaar, in een loodrechte lijn ten opzichte van je doel (1). Adresseer de middelste bal, maar sla vervolgens de dichtstbijzijnde bal (2), dan de verste (3) en tot slot de enige die er nog ligt. Telkens adresseer je de middelste bal. Doe dit met verschillende clubs.

Het grote voordeel van deze methode is dat je niet te veel gaat piekeren en op een meer instinctieve manier leert om de club terug te laten komen op de plek die jij wilt.

Tips
  • Ronald Speijer