Lastige ligging: onstabiele ondergrond

Je bal is op een zeer onstabiele ondergrond geëindigd, zoals hier op houtsnippers net voor de green van de prachtige negende van Golfsociëteit De Lage Vuursche. Wat nu? Inder van Weerelt geeft raad.

Lastige ligging: onstabiele ondergrond

Het is natuurlijk een prachtige foto van Ronald Speijer, maar dat maakt de situatie niet makkelijker? Hoe speel je een bal van een onstabiele ondergrond?

We vergeten nooit meer het sublieme ijzer-6 dat Phil Mickelson in The Masters van 2010 van de dennennaalden sloeg. Het leverde hem uiteindelijk het groene jasje op. Maar wij zijn Phil niet. Hou het dus simpel.

Je voeten hebben nauwelijks grip, dus beperk de power. Voor een consistent resultaat is het – zoals altijd – belangrijk dat je éérst de bal raakt. Dat kan wat lastig zijn met houtsnippers net achter de bal, maar een steile invalshoek helpt. Speel de bal iets achter het midden van je stand en hou je gewicht de hele swing op je voorste voet. Knik je polsen vroeg in de backswing en probeer de bal niet de lucht in te helpen maar naar beneden te swingen. Draai in de downswing overtuigend met je bovenlichaam richting het doel, en de bal en een lading houtsnippers vliegen richting het doel. Nu alleen die putt nog maken.

Inder van Weerelt helpt je in Golfers Magazine 8 met meer lastige liggingen. Wil je weten hoe je de bal moet spelen uit een divot, een voetstap in de bunker, de hoge rough of juist een kale ligging? Bestel hier de editie of neem een abonnement.

Tips
  • Ronald Speijer