Jan Kees Van der Velden

Hoe ver kan Barty in golf komen?

De sportwereld werd vorige week verrast door het nieuws dat beste tennisster van dat moment, Ashleigh Barty, stopt. De overkoepelende WTA schrapte haar naam afgelopen weekeinde meteen maar uit de wereldranglijst.

Jan Kees Van der Velden

Deze column is afkomstig uit de De Golfpodcast
De Australische is slechts 25 jaar jong en heeft Roland Garros, Wimbledon en - begin dit jaar- het Australisch Open op haar naam geschreven.
Ik citeer het bericht in de Volkskrant: ‘Met een brok in haar keel en een trillende stem vertelde ze op Instagram dat ze de fysieke drive en emotionele honger niet langer had om zichzelf uit te dagen en het beste in zichzelf op topniveau naar boven te halen’.
Nu zingt het echter rond op sociale media dat Ashleigh Barty misschien wel eens de top in een andere sport kan halen. We wisten al dat ze behoorlijk uit de voeten kan op het cricketveld maar ze heeft ook een golf handicap van rond de 3.
Tiger Woods vertelde haar ooit dat ze een mooie swing heeft en nu denken tal van journalisten - vooral uit haar eigen land - dat Ashleigh als golfster misschien wel in de top-10 van de wereldranglijst kan komen.

Is dat wishful thinking?
Ik vroeg het aan de twee beste Nederlandse coaches, Inder van Weerelt en Phil Allen.
‘Haar pluspunt is dat ze weet wat topsport is’, zegt Allen, die recentelijk stopte als coach van Joost Luiten. ‘Ze moet echt serieus worden gecoacht en minimaal zes uur per dag oefenen. Barthy mag een lage handicap hebben, maar dat zegt niets. Als ze er in slaagt om topamateur te worden, dan heeft ze nog een lange weg te gaan om de wereldtop te halen. Een jaar of tien.’
Ook Van Weerelt is sceptisch. ‘De top-10 van de wereldranglijst? Dat zie ik zo snel niet gebeuren. De meeste topspeelsters van nu begonnen toen ze heel jong waren, dus Ashleigh Barty heeft een achterstand van een jaar of twintig. Haar kans? Zegt nooit nooit, maar ik kom niet verder dan één tot vijf procent.’
Inder van Weerelt en Phil Allen slaan de spijker op de kop en wie serieus denkt dat Ashleigh Barty heel snel een topgolfster wordt, heeft geen verstand van topsport in het algemeen en van golf in het bijzonder.

Columns
  • ProShots