Solheim Cup blijft in Europa

Het was tot het einde toe nagelbijtend spannend, maar uiteindelijk maakte Carlota Ciganda in eigen land de putt om de Solheim Cup in Europa te houden – voor de derde keer op rij. Voor het eerst eindigde het treffen tussen Europa en Amerika gelijk: 14-14.

Solheim Cup blijft in Europa

Na de foursomes en fourballs hielden Europen en Amerika elkaar in evenwicht (8-8) en die balans bleef ook in het eerste deel van de twaalf singles in stand. Amerika won de eerste en derde wedstrijd, Europa pot twee en vier. 10-10.

In de vijfde wedstrijd had Hall lang de beste papieren voor de overwinning– 2 up met nog vier holes te spelen – maar de Engelse kwam uiteindelijk niet verder dan een draw. Net als single nummer zes.

Daarmee verschoof het momentum langzaam maar zeker naar de Amerikanen. Yin won met 2&1 van Boutier, terwijl Vu weinig moeite had met Sagstrom (4&3), zodat de gasten uitliepen naar 11-13. In drie van de vier resterende partijen stond Amerika op winst, en er werden al voorzichtig steelse blikken op de Solheim Cup geworpen. Zeker omdat Europa op dat moment wat lamgeslagen oogde.

Toen liet Caroline Hedwall echter zien waarom matchplay zo mooi is. De Zweedse staat er om bekend om dat ze net zo makkelijk birdies als bogeys maakt, maar deed op precies het goede moment het eerste. Met vier birdies en een (gegeven) eagle op haar laatste vijf holes knokte ze zich tegen Ewing terug van 2 down naar 2 up en verkleinde daarmee de achterstand tot één punt. 12-13.

Het bleek de ommekeer. Het op de laatste drie holes massaal aanwezige publiek liet zich gelden en de Europeanen begonnen er weer in te geloven. Wederom verschoof het momentum. Stark schudde knap U.S. Open-winnares Corpuz van zich af om de stand gelijk te trekken. 13-13.

Als houder van de Solheim Cup had Europa – met nog twee wedstrijden in de baan – aan één punt genoeg om de Cup in handen te houden. In de slotpartij vocht Pedersen voor wat ze waard was, maar de achterstand op Thompson was groot, te groot.

Het moest dus van Carlota Ciganda komen, in de een na laatste partij. Met een double bogey op de par-4 vijftiende had de Spaanse haar tegenstander Nelly Korda weer langszij laten komen, maar ze toonde geweldige veerkracht. Op zowel zestien als als zeventien sloeg ze haar bal binnen een meter van de vlag en maakte de putts, zodat Ciganda het droomscenario werkelijkheid liet worden: een Spaanse die in eigen land de putt maakt om de Solheim Cup in bezit te houden.

Seve zat op zijn wolk en zag dat het goed was.

14-14. Voor het eerst eindigde het treffen tussen de beste speelsters van Europa en Amerika in een gelijk spel. Maar de Solheim Cup blijft in Europese handen – voor de derde keer op rij.

Met goed zoeken is er één lichtpuntje voor Amerika: de kans op revanche komt snel. Om de Ryder Cup en Solheim Cup weer in afwisselende jaren te krijgen, staat het volgende treffen in de Verenigde Staten al over twaalf maanden op het programma.

Leaderboard

Tour
  • Golfsupport