Kristal met een gouden rand

De Ryder Cup mag dan het grootste golfevenement ter wereld zijn, we kijken ook elke twee jaar reikhalzend uit naar zijn vrouwelijke evenknie, de Solheim Cup. Wie mag dit jaar de glazen bokaal de lucht in steken? Amerika of toch weer Europa?

solheim

Het worden drukke weken voor de liefhebbers van teamgolf. Van 29 september tot en 1 oktober is het ruim baan voor de Ryder Cup, maar al deze week bijten de beste speelsters van de twee continenten het spits af als zij op het Spaanse Finca Cortesin afslaan voor de achttiende editie van de Solheim Cup.

Eigenlijk was het niet de bedoeling dat de twee intercontinentale teamtoernooien zo vlak achter elkaar worden gespeeld. Toen Karsten Solheim in 1990 het initiatief nam voor het gelijknamige toernooi, was het plan om de wedstrijd in de even jaren plaats te laten vinden en dus altijd in het jaar dat de Ryder Cup niet werd gespeeld. Maar toen de Ryder Cup als gevolg van de aanslagen op de Twin Towers van 2001 naar 2002 werd verplaatst, schoven de dames bijna vanzelfsprekend op naar de oneven jaren. Ook aan die traditie komt nu een eind. Als gevolg van de coronapandemie vindt er opnieuw een verschuiving plaats en gaan de vrouwen met ingang van 2024 terug naar de even jaren, waardoor er zowel in 2023 als in 2024 gespeeld wordt om de kristallen bokaal. En als er de komende jaren geen ontwrichtende gebeurtenissen meer plaatsvinden, is het daarna in 2026 de beurt aan Nederland om het toernooi te huisvesten, zo werd dit voorjaar bekendgemaakt.

Routiniers en talenten

Tot nu toe werd het driedaagse toernooi zeventien keer gespeeld. Waar de Ryder Cup lange tijd een tamelijk eenzijdig verhaal was, met Amerika als bovenliggende partij, wisselt de Solheim Cup vaker van eigenaar. Nadat Amerika in 1990 op Lake Nona de eerste editie won, sloeg Europa in 1992 in Schotland direct terug. Twee keer won Amerika drie edities op rij. Europa deed dat nog nooit, maar won wel twee keer tweemaal op rij. De tussenstand in totaal? Tien keer zegevierde Team USA en zeven keer was het Europa dat won. Opvallend is dat Europa vooral de laatste jaren vaker de bovenliggende partij is, met vier zeges in de laatste zes edities. Ook dit jaar geven de bookmakers Europa de meeste kans. Hoewel het team van Amerika op de wereldranglijst gemiddeld hoger staat, lijkt het Europese team sterker dan ooit. Tel daarbij op dat Europa de laatste twee edities won én dat Amerika al lang niet wist te winnen ín Europa en de (lichte) favorietenrol is duidelijk.

Costa del Sol

Hoewel er nog enkele kaartjes te krijgen zijn, is de kans groot dat er op de toegangspoort van Finca Cortesin het bordje 'uitverkocht' komt te hangen. Dat betekent dat zo'n tachtigduizend toeschouwers naar de Costa del Sol afreizen voor de climax van een jarenlange campagne om het vrouwengolf meer op de kaart te zetten. De Andalusische golffederatie organiseert meer toernooien voor vrouwen dan voor mannen, de speelsters van de Ladies European Tour spelen sinds 2020 om de titel in de 'Road to the Costa del Sol', en hoewel de regio het golf na 2023 niet zal loslaten, is het organiseren van de Solheim Cup wel degelijk de kers op de taart.

Dat van de zeventig banen die de regio telt uitgerekend voor Finca Cortesin is gekozen om het toernooi te spelen, is overigens niet vreemd: de in 2006 geopende baan was in het verleden meermaals gastheer van het Volvo World Matchplay en bewees zich bij die gelegenheden als een uitstekende baan voor de beste spelers ter wereld. Spannende holes en greens met een enorm hoge moeilijkheidsgraad – razendsnel bovendien – zullen veel van de speelsters vragen en voor spectaculaire ontknopingen zorgen. Precies waarop je hoopt bij de Solheim Cup.

Tour
  • Golfsupport