De tussenstand: Europa knokt zich terug

Na een uiterst moeizame start beperkte Europa de schade op dag één van de Solheim Cup • Meeste landgenoten op DP World Tour en Challenge Tour halen het weekend.

De tussenstand: Europa knokt zich terug

Solheim Cup
Voor velen was Europa de favoriet om voor de derde keer op rij de Solheim cup te winnen, maar na de eerste dag zijn het de Amerikanen die aan de leiding gaan: 3-5. Maar het had voor Europa veel erger kunnen zijn.

Scoreboard

De bezoekers lieten er op het Spaanse Finca Cortesin geen twijfel over bestaan waarvoor ze zijn gekomen: het heroveren van de Solheim Cup, die ze voor het laatst in 2017 wisten te winnen. Vanaf het begin kleurden de scoreborden rood en uiteindelijk werden alle vier de openings foursomes door Amerika gewonnen. 0-4. Captain Suzann Pettersen moest de dramatische start met lede ogen aanzien.

Europa likte tijdens de lunch zijn wonden en gaf in de fourballs in ieder geval meer partij. Gemmy Dryburgh en Madelene Sagstrom haalden het eerste halve punt voor Europa binnen met een draw tegen Rose Zhang en Megan Khang.

Maar met vier punten achterstand zijn halfjes niet genoeg. Dat beseften matchplay-bikkel Leona Maguire en Georgia Hall terdege, en met een birdie op de slothole troefden ze de Amerikanen af voor het eerste volle Europese punt (1 up).

Linn Grant en Carlota Ciganda volgden dit goede voorbeeld. Ze kwamen vroeg in de wedstrijd op voorsprong en speelden het vervolgens solide uit met 4&2, waarmee Europa de achterstand terug bracht tot 4,5-2,5.

Op de valreep leek Amerika het Europese momentum een halt toe te roepen, maar met een lange putt voor birdie sleepte Rookie Maja Stark in de laatste wedstrijd een half punt uit het vuur. Na de clean sweep in de ochtendsessie zal Pettersen de 3-5 achterstand na de eerste dag met een grote glimlach verwelkomen. Er is nog niets verloren.

DP World Tour
Halverwege het Open de France heeft Jordan Smith (-12) drie slagen voorsprong op zijn naaste achtervolger.

Van de vier Nederlanders die op Le Golf National aan de start verschenen, haalden er drie de cut. Johannes Veerman staat er op de gedeeld 20ste plaats (-3) het best voor, maar Daan Huizing hoeft maar één slag op hem toe te geven en begint het weekend net buiten de top dertig.

Ook Wil Besseling herstelde zich met een 69 (-2) van de matige openingsronde in 73 slagen, en haalde hiermee de cut on the number (par). Voor Darius van Driel is het toernooi na twee keer een 72 voorbij.

Challenge Tour
De Challenge Tour heeft zijn tenten opgeslagen in Zwitserland, waar drievoudig winnaar op de Europese Tour, Brandon Stone aan de leiding gaat. Op -11 heeft hij een gaatje van twee slagen op een grote groep achtervolgers.

Kiet van der Weele en Lars van Meijel haalden met -3 beiden het weekend in de Swiss Challenge. Maar waar de eerste na zijn battlefield promotion van de Pro Golf Tour waarschijnlijk tevreden zal zijn met een een gehaalde cut, heeft de laatste vooralsnog weinig aan een 46ste plaats. Van Meijel staat 31ste plaats op de jaarranglijst en heeft topresultaten nodig om promotie naar de DP World Tour af te dwingen. Dario Antonisse miste de cut.

Tour
  • Pro Shots