Dewi-Claire Schreefel vice-captain in de Junior Solheim Cup

Dewi-Claire Schreefel, golfcoach van TeamNL, is benoemd tot vice-captain van het Europese team voor de PING Junior Solheim Cup. Dit prestigieuze evenement zal plaatsvinden op de Army Navy Country Club in Arlington, Virginia op 9 en 10 september.

dewi-claire schreefel

De Junior Solheim Cup, een team-event tussen Europa en de Verenigde Staten, biedt jonge talenten de mogelijkheid om zich te meten op het hoogste niveau. Met de beste 12 meisjes geboren in 2006 en later streeft het Europese team naar een derde opeenvolgende overwinning tegen de VS.

De keuze voor Schreefel als assistent-captain is gebaseerd op haar ervaring als voormalig speelster op de Ladies European Tour en de LPGA. De Nederlandse wist in 2014 het Helsingborg Open in Zweden op haar naam te schrijven. Als jeugdspeelster werd Dewi-Claire tweemaal gekozen voor het Europese Junior Solheim Cup-team, in 2002 en 2003.

De keuze van de Ladies European Tour voor Schreefel heeft ook te maken met het feit dat de Solheim Cup in 2026 in Nederland zal worden gehouden, op Bernardus Golf in Cromvoirt. De exacte data van de Solheim Cup 2026 worden later deze zomer bekendgemaakt.

Inspiratie voor volgende generatie

Dewi-Claire, op dit moment NGF Coach Dames Oranje & Jong Oranje, is niet de enige Nederlandse die heeft deelgenomen aan de Junior Solheim Cup. In 2013 werd Anne van Dam geselecteerd voor het talententeam. Anne kwalificeerde zich later ook voor de Solheim Cup zelf. In 2019 in Schotland maakte ze deel uit van Team Europe dat met 14,5-13,5 van Amerika won. Ook Christel Boeljon speelde de Solheim Cup. Dat was in 2011 en toen won het Europese team met 15-13.

Schreefel: 'Toen ik werd gebeld met de vraag of ik dit leuk zou vinden, was mijn antwoord meteen: 'ja, ik ben al onderweg!' Voor de vorm heb ik nog gezegd dat ik een dag later zou terugbellen, maar ik hoefde er eigenlijk niet over na te denken. Ik voel me vereerd dat ik benoemd ben tot vice-captain van het Europese team voor de Junior Solheim Cup. Het is een geweldige kans om deel uit te maken van dit evenement en om jonge talenten te helpen hun potentieel te realiseren. Samen met captain Gwladys Nocera ben ik vastbesloten om ons team naar succes te leiden en een inspiratie te zijn voor de volgende generatie golfers.'

De Française Gwladys Nocera is voor de tweede keer op rij captain in de Junior Solheim Vorig jaar in Spanje leidde ze het Europese team naar een 15-9-overwinning. Nocera is geen onbekende in de Solheim Cup. Ze heeft vier keer Team Europa vertegenwoordigd als speler tussen 2005 en 2015. Sinds het beëindigen van haar carrière als speler, waarin ze 14 LET-titels boekte, heeft Nocera zich toegelegd op het ontwikkelen van de volgende generatie talenten door in dienst te treden bij de Franse Golf Federatie als nationaal coach voor vrouwen.

Nederlandse speelster?

Alexandra Armas, CEO van de LET, legt uit waarom de Tour voor Nocera en Schreefel heeft gekozen. 'We zijn verheugd dat Gwladys en Dewi hebben ingestemd om het Europese team te leiden op de PING Junior Solheim Cup 2024. Gwladys toonde uitstekend leiderschap in Spanje. Met Dewi aan boord bieden we de perfecte brug naar de editie van 2026 in Nederland. Naast hun geweldige carrières als speelsters, erkennen Gwladys en Dewi het cruciale belang van het ontwikkelen van de volgende generatie Europese spelers. Ik ben er zeker van dat ze het team met passie en trots zullen leiden terwijl Europa de titel verdedigt op vreemde bodem. We wensen ze het allerbeste.'

Of er in september een Nederlands meisjestalent op de Army Navy Country Club in Virginia zal spelen, is nog niet bekend. Zes meiden plaatsen zich automatisch op basis van een puntensysteem en zes krijgen een wildcard. De kwalificatieperiode eindigt op 27 juli, na afloop van het European Ladies’ Team Championship. Alleen meisjes van 18 jaar en jonger (geboren op 1 januari 2006 of later) komen in aanmerking.

Tour
  • Approach the Green