Dewi-Claire Schreefel stopt

Een van Nederlands grootste talenten ooit, stopt met topgolf.

Acht jaar nadat Dewi-Claire Schreefel de overstap naar de professionals maakte, zet de nu 31-jarige Diepenveense een punt achter haar loopbaan. De drive om alles voor de sport opzij te zetten is er niet meer.

'Als ik nog steeds van mijn neus tot mijn kleine teen voelde dat dit is wat ik wil doen, dan had ik - ook met de beperkte speelrechten die ik voor komend jaar heb - zeker doorgaan. Maar dat gevoel heb ik niet. Het is tijd mezelf ook buiten het golf te gaan ontdekken', vertelt ze in haar winterview elders op golfersmagazine.nl

Dewi-Claire Schreefel was al jong een toptalent. Op veertienjarige leeftijd wist ze het NK Strokeplay al te winnen - vanzelfsprekend als jongste ooit - en in de jaren daarna won ze tal van prijzen, zowel nationaal als internationaal, was ze succesvol in collegegolf, en werd ze zelfs op het Witte Huis ontvangen door toenmalig President Bush.

Schreefel was al jong succesvol, zo speelde ze in 2003 mee in de Junior Solheim Cup.

Eind 2008 maakte ze de overstap naar de professionals. Eerst onder de vleugels van Golf Team Holland, later op eigen benen. Ze combineerde spelen in Europa met spelen in Amerika, en werkte zich aan de overkant van de oceaan via de Duramed Futures Tour (waar ze in 2009 de New England Classic won) op naar de LPGA.

In Amerika wist ze nooit te winnen, maar behield ze wel jarenlang haar speelrecht, net zoals ze in Europa deed. Op de LET wist ze wél een wedstrijd te winnen: in 2014 was ze de beste in het Helsingborg Open in Zweden. Eind 2015 verloor ze haar volle kaart op de LPGA en in 2016 speelde ze, mede daardoor, zo weinig dollars bij elkaar, dat ze voor volgend jaar nóg minder speelrechten zou hebben. Ze schreef zich desondanks niet in voor Qualifying School, het besluit een ander carrierepad te kiezen was daarmee feitelijk genomen.

'Ik wist toen ik begon als professional dat ik niet tot mijn veertigste door zou spelen, nu is het moment van stoppen waarschijnlijk daar... al weet je natuurlijk nooit hoe je er over een half jaar of over tien jaar over denkt', zette ze de deur naar een eventuele doorstart in de toekomst op een theoretische kier. 

Het stoppen van Schreefel is een tweede klap voor het Nederlandse damesgolf. Eerder deze maand gaf Christel Boeljon aan in elk geval het komende jaar niet te golfen en wellicht zelfs helemaal te stoppen met golf.

Het grootste internationale succes als pro kwam in 2014 in het Helsingborg Open (foto:LET)

(Foto's: Golfsupport)