Oeps, gekleurde paaltjes

Als de bal richting een paar gekleurde palen vliegt, houdt elke golfer zijn adem in. En vervolgens doen we vaak maar wat. De een dropt met een strafslag een nieuwe bal, de ander speelt de bal gewoon zoals hij ligt. We leggen nog één keer uit wat de mogelijkheden zijn.

Oeps, gekleurde paaltjes

Gele palen

Wat is de straf? Die is er niet als je de bal besluit te spelen zoals hij ligt. Dat mocht altijd al, maar nu gelden dezelfde regels als van de fairway of uit de rough, dus je mag losse voorwerpen weghalen, oefenswings maken die de grond of het water raken, en de club bij het adresseren op de grond zetten (grounden). Dat mocht bij de oude regels niet.

Wat als de bal onspeelbaar is? Als het (zo goed als) zeker is dat de bal in een penalty area is geëindigd, heb je twee opties (Regel 17.1d).
1. Terug naar de plek van je vorige slag.
2. Droppen achter het strafgebied, waarbij je het punt dat de bal de grens kruiste tussen jou en de hole houdt. Je mag zo ver terug als je wilt. Een paaltje van het strafgebied mag zonder straf verwijderd worden.

Wat moet ik verder nog weten? Je bal ligt in een hindernis als een deel ervan de grond of iets anders binnen het gebied raakt. Je mag in een hindernis staan om een bal te spelen die erbuiten ligt, ook als je relief hebt genomen. Je mag geen gratis relief nemen van een abnormale omstandigheid (zoals een niet-verplaatsbare afstandspaal) als je bal in een penalty area ligt.

Rode palen

Wat is het verschil? Rood geeft een laterale hindernis aan. Normaal gesproken loopt dit naast de speellijn in plaats van er dwars overheen.

Gelden dezelfde regels? Ja, met een extra optie: je kunt (met een strafslag) een bal droppen binnen twee clublengtes van de plek waar de bal de grens kruiste – niet dichter bij de hole. Je mag de bal ook in een rode penalty area spelen zoals hij ligt.

Witte palen

Wat is out of bounds? Dit betekent buiten de baan. Als de grens wordt aangegeven door palen of een hek, dan loopt die langs de zijkanten op grondniveau. Een bal is alleen out of bounds als de hele bal buiten de grens ligt. Als er een lijn op de grond is geschilderd, dan telt die ook mee als out of bounds.

Wat is de straf? Als je bal out of bounds ligt, moet je relief nemen met straf van slag en afstand. Je dropt de bal met een strafslag op de plek waar de oorspronkelijke slag werd gespeeld (Regel 18).

Wat moet ik nog meer weten? Sommige banen hebben als plaatselijke regel dat je niet terug hoeft en de bal met twee strafslagen kunt droppen op de plek waar hij de grens van de baan kruiste. Je mag out of bounds staan om een bal te spelen die in de baan ligt, maar je krijgt geen vrije drop voor het ontwijken van het hek of de palen die de grens aangeven. Verwijder je een paal die de grens aangeeft, dan krijg je twee strafslagen in strokeplay of verlies je de hole in matchplay.

World
  • Golffile